18 mai 2024

Companiile care efectuează foraje de gaze pe coasta Gazei în numele Israelului comit o crimă de război

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Companiile energetice cărora Israelul le-a acordat licențe de explorare a gazelor în largul coastei Gazei ar putea fi condamnate pentru jaf de război și încălcarea suveranității maritime palestiniene.

Ministerul Energiei din Israel a acordat drepturi de explorare a trei companii: gigantul energetic italian Eni, britanicul Dana Energy și compania israeliană Ratio Petroleum, la trei săptămâni după începerea războiului din Gaza în octombrie.

Trei ONG-uri palestiniene (Al Haq, Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului și Centrul pentru Drepturile Omului Al Mezan) au notificat companiile că vor folosi „toate mecanismele legale într-o manieră cuprinzătoare” dacă vor continua forarea în apele jurisdicționale palestiniene.

Mai mult de jumătate din suprafața pentru care companiile au obținut licențe se află în apele jurisdicționale palestiniene. Granițele au fost declarate în 2015, când palestinienii au aderat la Convenția ONU privind Dreptul Mării (UNCLOS), acordul internațional care oferă cadrul legal pentru toate activitățile maritime.

În 2019, palestinienii au furnizat și coordonate geografice complete și hărți ale zonei pentru a-și delimita apele jurisdicționale.

„Ca urmare a invaziei, Israelul nu poate acorda în mod valabil drepturi de explorare și nu puteți obține în mod valabil drepturi”, se arată în scrisoarea adresată celor trei companii.

La rândul său, Centrul Legal Adalah, cu sediul în Haifa, a cerut Ministerului Energiei israelian și Procurorului General să revoce licențele acordate acestor companii.

Într-o scrisoare trimisă și luna aceasta, Adalah precizează că acordarea de licențe pentru apele jurisdicționale, precum și alte două domenii incluse în licitație, încalcă dreptul internațional umanitar și dreptul mării.

Fiind o țară fără frontiere, în permanentă expansiune, Israelul nu a aderat la UNCLOS și nu și-a delimitat apele jurisdicționale. Adalah spune că Israelul nu poate să-și definească în mod unilateral granițele și nici să acorde legal licențe pentru o zonă asupra căreia nu are drepturi suverane. „Măsurile luate de Israel pentru a stabili faptele pe teren în acest fel sunt ilegale și de rea-credință”, argumentează Adalah în scrisoarea sa.

Cele patru organizații care contestă atribuirea subliniază că licitația promovată de Israel în decembrie 2022 le-a arătat clar companiilor că zonele în cauză nu fuseseră încă delimitate.

Israelul a transferat companiilor riscul unei situații incerte. Cererea de licitație stabilește că companiile nu vor fi compensate dacă o parte din suprafața atribuită este redusă în perioada de valabilitate a licenței.

Delimitarea apelor jurisdicționale
Se cunoaste deja despre descoperirile de zăcăminte de gaze din estul Mediteranei care, în ultimii 15 ani, au transformat foști importatori de gaze, precum Egipt și Israel, în exportatori.

Între timp, palestinienii au fost împiedicați să foreze pentru un zăcământ de gaze offshore descoperit în largul coastei Gazei în 1999 sau să efectueze orice explorare în interiorul granițelor maritime declarate. Cu toate acestea, palestinienii plătesc 22 de milioane de dolari pe lună Israelului pentru electricitatea furnizată în Cisiordania și Fâșia Gaza.

Israelul susține că granițele delimitate de palestinieni sunt invalide și că numai statele suverane își pot delimita granițele maritime. Cu toate acestea, Palestina este un teritoriu recunoscut de dreptul internațional, în special ca stat observator la ONU. Prin urmare, ar trebui să aibă dreptul de a revendica drepturi suverane și jurisdicție asupra resurselor maritime, la fel ca orice alt stat. Faptul că Israelul continuă să ocupe ilegal teritoriul palestinian nu ar trebui să-l împiedice să-și exercite drepturile.

Ciprian Pop