18 mai 2024

Continuarea unei tradiţii – Conferinţa „SUDURA 2024”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia de Sudură din România, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timişoara, Academia de Ştiinţe Tehnice din România, Filiala Timişoara şi Sucursala ASR Timişoara organizează, în zilele de 18-19 aprilie 2024, la Facultatea de Mecanică a UPT (Bd. Mihai Viteazu nr. 1), Conferinţa „SUDURA 2024”, manifestare adresată specialiştilor din industrie, cercetare şi învăţământ superior.

Conferinţa are o tematică largă care se referă, în general, la noutăţile privind dezvoltarea procedeelor, materialelor şi aplicaţiilor industriale din domeniul sudării, accentul fiind pus asupra următoarelor direcţii:

– Stadiul actual şi tendinţe în dezvoltarea sudării şi a tehnicilor de îmbinare;
– Robotizare şi inteligenţă artificială în domeniul sudării;
– Fabricaţie aditivă şi procese conexe;
– Informatizare şi digitalizare în domeniul sudării;
– Modelarea şi simularea proceselor de sudare şi a comportării materialelor la sudare;
– Fabricaţia ecologică, aspecte de mediu şi de sănătate în ingineria fabricaţiei;
– Metode avansate în controlul de calitate şi nedistructiv al îmbinărilor sudate;
– Design şi artă în ingineria sudării.

Programul conferinţei include o secţiune tehnico-comercială precum şi expoziţia „Artă sudată”. Tot în cadrul evenimentului se vor desfăşura concursurile ASR „Tineretul creează” şi „Tineretul sudează”- faza finală, precum şi o şedinţă deschisă a Comitetului Tehnic ASRO CT 39 „Sudare şi procedee conexe”.

Deschiderea oficială a conferinţei şi sesiunea plenară vor avea loc joi, 18 aprilie 2024, începând cu ora 9:30, în amfiteatrul N110 al Facultăţii de Mecanică.

În sesiunea plenara a conferinţei vor fi 4 invitaţi internaţionali: profesorii S.T. Amancio de la TU Graz – Austria, A. Sedmak de la University of Belgrade – Serbia, V. Grabulov – DUZS – Serbia şi dl E. Miklos de la Linde GmbH (Germania).

La expoziţia de artă sudată, prezentă pe tot parcursul conferinţei vor fi exponate de la Galaţi, Cluj, Timişoara. În cadrul expoziţiei va expune sculptorul Bogdan Nueleanu.

Lucrările incluse în programul conferinţei vor fi publicate într-un volum care se va distribui participanţilor pe suport electronic. Lucrări selectate vor fi publicate ulterior conferinţei în revista ASR „SUDURA”.

Fondarea Asociaţiei de Sudură din România este consecinţa unei tradiţii în domeniul sudării în ţara noastră, care a început chiar la Timişoara, prin constituirea, în 1937, a Cercului pentru Încurajarea Sudurii şi, ulterior, a înfiinţării primei specializari de sudură, la Institutul Politehnic Timişoara, de către academicianul Corneliu Mikloşi.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Sursa foto Universitatea Politehnica Timişoara