5 mai 2024

Decizie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 208/VIII/3 din 07 martie 2024, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului R.G.C., pentru comiterea infracţiunilor de:

– dare de mită,

– ultraj (două fapte),

– refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice,

– distrugere,

– ameninţare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În data de 19 februarie 2024, inculpatul R.G.C. ar fi promis unor agenţi de poliţie remiterea unor foloase necuvenite, constând în sume de bani cuprinse între 3.000 lei şi 30.000 de euro, pentru ca poliţiştii să nu dispună faţă de acesta măsurile legale, în legătură cu mai multe infracţiuni săvârşite, în aceeaşi dată, în urmă cu puţin timp (distrugeri provocate unui autoturism cu care s-ar fi şicanat în trafic, acroşarea unui alt autovehicul în parcarea unui mall şi refuzul de a i se recolta probe biologice).

Concret, în data de 19 februarie 2024, în timp ce se afla în sediul unei secţii de poliţie din municipiul Iaşi unde urma să fie cercetat pentru aspectele menţionate mai sus, inculpatul ar fi ameninţat doi poliţişti cu exercitarea unor violenţe fizice, l-ar fi lovit pe unul dintre ei, după care, observând că această abordare nu va duce la nici un rezultat favorabil, acesta din urmă le-ar fi oferit agenţilor sumele de bani menţionate mai sus pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa foto Facebook DNA