18 mai 2024

Gravură franceză inspirată de opera lui Moliere, în expoziţie la Muzeul de Artă Tulcea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul de Artă Tulcea deschide sezonul expoziţional al anului 2024 vineri, 16 februarie, cu o expoziţie de grafică ce valorifică bogatul patrimoniu artistic tulcean.

Vizitatorii vor fi întâmpinaţi la parterul muzeului cu 34 de gravuri de secol XVIII, dintre care 33 sunt ilustraţii ale unora dintre cele mai importante opere ale dramaturgului francez Moliere.

Desenele acestor ilustraţii au fost realizate de către Francois Boucher şi gravate de către Laurent Cars şi Quentin Pierre Chedel. Cele 33 de opere grafice au fost publicate în anul 1734 în volumele ilustrate (şase tomuri) ale operelor complete ale lui Moliere. O stampă gravată de Lepiac, după o pictură celebră a lui Charles-Antoine Coypel care îl înfăţişează pe dramaturg, completează expoziţia.

„Zăpăcitul”, „Preţioasele ridicole”, „Şcoala pentru soţi”, „Pisălogii”, „Şcoala nevestelor”, „Avarul” sau „Bolnavul închipuit” sunt câteva dintre piesele de teatru reprezentate în expoziţie prin stampe realizate în tehnica acvafore şi gravură cu dăltiţa. Lucrărilor expuse li se alătură şi două panouri cu informaţii despre artiştii implicaţi în realizarea gravurilor, despre Moliere, cât şi despre istoricul gravurilor în cadrul colecţiei de grafică a muzeului. Fiecare ilustraţie vine, la rândul ei, cu explicaţii şi coduri QR ce trimit la textele în limba franceză ale operelor ilustrate.

„Cercetarea şi valorificarea expoziţională a celor 33 de ilustraţii a izvorât din dorinţa de a aduce în faţa comunităţii atât lucrări de artă, cât şi întrebări. Avangardismul ideilor lui Moliere merită adus la lumina spaţiului de expoziţii temporare de la parterul Muzeului de Artă din Tulcea, prin prezentarea operelor grafice inspirate de acesta. Fiecare dintre cele 33 de bunuri expuse va veni cu propriul set de interogaţii la adresa societăţii în care trăim, a obligaţiilor pe care le avem sau care ne sunt impuse, totul sub masca unui desen monocrom, la limita dintre baroc şi rococo, cu linii şi detalii fine.” (Alice-Georgiana Fănaru, muzeograf şi curator al expoziţiei)

Expoziţia este deschisă publicului pentru vizitare în perioada februarie-mai 2024, la parterul Muzeului de Artă Tulcea din strada Grigore Antipa nr.2, de marţi până duminică, între orele 09:00-17:00 (ultima intrare la 16:30).

Sursa foto Wikipedia