18 mai 2024

În luna ianuarie 2024, producţia industrială a crescut faţă de luna decembrie 2023 ca serie brută (+1,1%)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PRODUCȚIA INDUSTRIALĂ ÎN LUNA IANUARIE 2024
În luna ianuarie 2024, producţia industrială a crescut faţă de luna decembrie 2023 ca serie brută (+1,1%) și a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-3,4%). x / zz.ll.2018  Faţă de luna ianuarie 2023, producţia industrială a fost mai mică cu 4,0% ca serie brută și cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În luna ianuarie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 1,1%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+2,1%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,9%). Industria extractivă a scăzut cu 10,3%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 3,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-3,5%), industria extractivă (-2,1%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,3%). Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,0%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-7,5%), industria prelucrătoare (-4,0%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 3,9%, din cauza scăderilor industriei extractive (-7,4%), industriei prelucrătoare (-4,0%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%).
Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale. Calculul indicilor are la bază un eşantion de produse reprezentative grupate în 719 subclase elementare CPSA 2015, pentru care se înregistrează date cantitative privind producţia realizată. Agregarea indicilor primari se realizează printr-un sistem de ponderări succesive; primii indici agregaţi sunt cei la nivelul subclasei CAEN Rev.2, următoarele nivele fiind determinate ca o medie aritmetică ponderată a indicilor nivelului imediat inferior. Pe lângă indicii bruţi ai producţiei industriale, se calculează lunar şi indici ajustaţi cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, prin metoda regresivă, folosind pachetul de programe JDemetra+ (metoda TRAMO/SEATS).

Sursa foto Pixabay