2 mai 2024

Întâlnirea anuală a conducerii MApN cu ataşaţii apărării acreditaţi la Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la întâlnirea anuală cu ataşaţii apărării acreditaţi la Bucureşti, desfăşurată luni, 13 decembrie, la Universitatea Naţională de Apărare Carol I.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a menţionat importanţa rolului ataşaţilor apărării în consolidarea relaţiilor bilaterale cu România, menţinând un dialog constant şi de substanţă pe toate temele care vizează securitatea europeană şi euro-atlantică, dar şi a relaţiilor multilaterale în cadrul organizaţiilor internaţionale precum ONU şi OSCE. Totodată, a accentuat importanţa majoră atât a Summitului NATO de la Madrid, din iunie 2022, care va trebui să definească poziţii aliate ferme şi clare faţă de riscurile şi ameninţările cu care se confruntă Alianţa, cât şi a procesului de adoptare la nivelul UE a Busolei Strategice.

Generalul Daniel Petrescu a prezentat diplomaţilor militari străini reperele „Strategiei Militare a României. Capacitate defensivă credibilă pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de noi provocări”, document de planificare a apărării, pentru perioada 2021-2024.

Mulţumind diplomaţilor militari pentru implicarea pe linia dezvoltării cooperării, şeful Statului Major al Apărării a reiterat faptul că relaţiile dintre Armata României şi armatele străine se bazează pe dialog şi colaborare. De asemenea, generalul Petrescu a subliniat că ţara noastră îşi construieşte postura de securitate pe garanţiile furnizate de NATO şi UE, precum şi pe dimensiunea de apărare a parteneriatului strategic cu Statele Unite, şi că România consideră că activităţile comune ale armatelor aliate şi partenere din regiunea Mării Negre reprezintă un instrument important de asigurare a unui climat de stabilitate în zonă.

*** Seria întâlnirilor anuale ale reprezentanţilor conducerii MApN şi corpului ataşaţilor apărării are ca scop intensificarea cooperării militare cu statele cu care România întreţine relaţii diplomatice.