2 mai 2024

Muzica, expoziţiile, lectura şi tradiţiile se reîntâlnesc la ARTmania Festival 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

– Ediţia aniversară a ARTmania Festival continuă colaborările cu Complexul Muzeal ASTRA şi Muzeul Naţional Brukenthal

– Nouă colaborare cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu pentru activităţi de lectură dedicate adulţilor şi copiilor participanţi la festival

ARTmania Festival, în colaborare cu Complexul Muzeal ASTRA, Muzeul Naţional Brukenthal şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu continuă seria evenimentelor alternative culturale pregătite pentru cea de-a 15-a ediţie cu acces gratuit în baza brăţării de festival cu: activităţi de lectură, seminarii interactive pentru adulţi şi copii, expoziţii cu acces gratuit pentru studenţi.

Evenimentele vor avea loc în perioada 22 – 24 iulie 2022.

Cărţi – vineri până duminică, între 13:00 – 17:00 – Colaborare cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu în zona de scenă-lounge Rockwatch, cu acces gratuit în baza brăţării de festival

Pe durata celor trei zile de festival, tinerii participanţi vor avea acces gratuit, în baza brăţării de festival, la o serie de activităţi găzduite de Biblioteca ASTRA:

Sesiuni de lectură pentru copii în scena-lounge Rockwatch din Piaţa Mare

Sesiunile de lectură pentru cei mici vor fi desfăşurate de membri ai echipei bibliotecii judeţene şi este gândită pentru copii cu vârste între 4-12 ani.

Activităţi creative desfăşurate pentru copii

Participanţii la festival sunt aşteptaţi la atelierele de desenat, colorat şi de confecţionat decoraţiuni din hârtie desfăşurate sub îndrumarea bibliotecarilor de la Compartimentul pentru Copii şi Tineret;

Colţ de lectură şi de relaxare pentru festivalieri mici şi mari la scena-lounge Rockwatch din Piaţa Mare

Festivalierii mari şi mici care apreciază cărţile şi doresc să se relaxeze până la începerea concertelor de pe scena mare sunt invitaţi la „colţul de lectură” pentru a alege din oferta de carte pusă la dispoziţia participanţilor de Biblioteca ASTRA şi a lectura titlurile alese în spaţiul special amenajat.

Filme – sâmbătă şi duminică, între 10:00 – 17:00 – Oferite de Biblioteca Judeţeană ASTRA – acces gratuit în baza brăţării de festival

Cinefilii vor putea viziona în fiecare zi de festival o serie de filme atent selectate. Acestea vor fi proiectate în Sala multimedia a Muzeului Brukenthal, între orele 10:00 – 17:00, unde ARTmaniacii vor avea acces gratuit în baza brăţării de festival, în limita locurilor disponibile.

Iubitorii de lucrări cinematografice vor avea ocazia să urmărească:

Sâmbătă, 23 iulie:

12:20 – „De ce eu?” – bazat pe fapte reale, filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.
14:40 – „Undeva la Palilula”- filmul urmăreşte periplul şi peripeţiile proaspătului doctor Serafim care primeşte o repartiţie la Palilula, un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe

Duminică, 24 iulie:

10:00 – „Kagemusha” – în regia lui Akira Kurosawa îşi poartă spectatorii în „Kagemusha” prin istoria medievală a Japoniei văzută dintr-un punct de vedere personal, punând accentul pe luptele interminabile pentru supremaţie între lorzi care au măcinat puterea statului.

13:10 – „Capote” – este o dramă biografică ce ilustrează întâmplările reale din care autorul s-a inspirat în scrierea romanului „Cu sânge rece”

15:30 – „Bacalaureat” – cunoscut în perioada de pregătire sub numele de „Fotografii de familie”, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi.

Proiecţiile de filme au loc în Sala multimedia din Casa Albastră a Muzeului Brukenthal: Piaţa Mare nr. 5, Sibiu.

Expoziţie de artă pentru studenţi – vineri până duminică, între 9:00 – 17:00 – Colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, cu acces pentru studenţi în baza brăţării de festival

Studenţii care participă la ARTmania au acces gratuit, în baza brăţării, la expoziţia „Goya şi Dali, Blestemul Războiului”.

Expoziţia prezintă, în premieră la Sibiu, o serie de gravuri realizate de artistul spaniol Francisco Goya. Gravurile lui Goya suscită interesul cunoscătorilor, dar şi al celor care le văd pentru prima dată, atât prin valoare artistică, calităţile tehnice, dar şi prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind „Somnul raţiunii naşte monştri”. Prin opera sa, Goya ne arată că arta trebuie să se ridice împotriva erorilor şi viciilor omeneşti.

Alături de gravurile lui Goya din temele Tauromaquia, Dezastrele Războiului şi Capricii vor fi expuse şi lucrări realizate de Dali inspirate din lucrările lui Goya, ce aparţin colecţionarului George Şerban.

Salvador Dali a fost impresionat de opera compatriotului său, astfel că a decis să interpreteze celebra serie a Capriciilor, supunând fiecare lucrare la elemente artistice specifice Dali. Opera lui Goya, poate la fel de actuală ca în vremea sa, a fascinat întotdeauna generaţiile. Obiceiurile ilustrate şi cruzimea omnipreznetă, combinate cu abuzul unor pături sociale, evocă în continuare emoţii puternice vizitatorului.

Expoziţia „Goya şi Dali, Blestemul Războiului” poate fi vizitată la Cabinetul de stampe, din Palatul Brukenthal (Piaţa Mare, nr. 4), vineri – sâmbătă – duminică, între orele.

Tradiţii – vineri până duminică, între 10:00 – 20:00 – Ateliere practice în colaborare cu Muzeul ASTRA şi acces GRATUIT, în baza brăţării de festival, în cadrul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu şi la evenimentele organizate în incinta sa

Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Muzeul Satului din Sibiu) continuă parteneriatul cu ARTmania Festival, susţinând acest proiect cultural modern prin acordarea accesului gratuit în spaţiul care promovează tradiţiile româneşti.

Astfel, în perioada festivalului ARTmania (22-24 iulie 2022), participanţii la festival beneficiază de acces gratuit în incinta Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu, în baza brăţării de acces primite pentru ediţia ARTmania Festival 2022.

De asemenea, festivalierii vor avea acces gratuit la evenimente organizate în interiorul Complexului Muzeal ASTRA:

Activităţi şi ateliere pentru copii

Ateliere de reciclare creativă – vineri-duminică, 10:00-18:00: copiii vor învăţa să recicleze resturi de lemn şi, pictându-le, să transforme lemnul într-un accesoriu vestimentar unicat, precum pandantiv, brăţară sau nasturi. Este un atelier interactiv şi plin de culoare în care, alături de meşterul Raluca Elena Coşăreanu, copiii vor transpune elemente inspirate din natură şi tradiţional pe suport din lemn.

Teatru interactiv: Fraţi de cruce – Păcală şi Tândală în vacanţă, by Eppic Education – sâmbătă 23 iulie şi duminică 24 iulie, câte 2 reprezentaţii de la orele 11:00 şi 13:00

Acces la evenimentul „Olimpiada Naţionala Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”

Cine nu crede că tradiţiile sunt duse mai departe poate merge la Muzeul ASTRA pentru a se convinge. În cadrul acestei competiţii, organizate după tiparul olimpiadelor şcolare, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este şi în acest an gazda a de mai bine de 200 de copii şi tineri de pe întreg cuprinsul ţării care se întrec în ţesut, brodat, pictat icoane pe lemn sau sticlă, sculptat sau confecţionat mobilier, confecţionat măşti sau încondeiat ouă. Pe lângă dibăcia mâinilor, cu siguranţă veţi admira frumuseţea costumelor sau căldura vocilor pentru că talentul nu vine niciodată singur.

Activităţi pentru tineri şi adulţi

ASTRA VR – circuit expoziţional multimodal – vineri-duminică, între 11:00-17:00, la Muzeul în aer liber, Gospodăria de boştinari din Sebeşul de Jos, Gospodăria de oieri din Răşinari, Staulul din Răşinari

ASTRA VR este cel mai nou circuit expoziţional inaugurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului care propune vizitatorilor modalităţi inovative de a cunoaşte viaţa locuitorilor din două sate sibiene în urmă cu mai bine de un secol.

Experienţe în realitatea virtuală, poveşti sonore sau bandă desenată vă dezvăluie o lume întreagă în jurul celor 13 obiecte restaurate în cadrul acestui proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate

Acces la expoziţia „#expo Albina. De la planşă la cămaşă” – vineri-duminică, între 10:00 – 18:00, în Pavilionul Muzeal Multicultural, intrarea principală

124 de cămăşi contemporane cusute la iniţiativa Asociaţiei Semne cusute şi Şezătoare Ploieşti după albumul „Cusături româneşti” realizat de Elisa Brătianu în anul 1943. Un drum parcurs de la hârtie şi pensulă până la pixeli şi softuri, cu un rezultat asemănător, atunci şi acum: râuri de mătase cusute pe pânze spumoase de in şi bumbac, sau mai rigide de cânepă. Participanţii la festivalul ARTmania sunt invitaţi să descopere două comunităţi patrimoniale ce promovează, cu respect şi responsabilitate, tehnicile de lucru ale cămăşilor tradiţionale.

Acces la trasee tematice – Descoperim diversitatea culturală

Muzeul ASTRA invită participanţii la festival, indiferent de vârstă, să descopere ce înseamnă diversitatea culturală. Cei interesaţi să înţeleagă mai multe despre cum trăiau împreună oamenii de diverse etnii, culturi sau religii în satele din România au ocazia de a afla lucruri interesante prin participarea la aceste trasee tematice.

Lucruri mici, aparent banale oferă participanţilor prilejul de a se plimba şi a descoperi aspecte noi din viaţa muzeului. Festivalierilor le sunt propuse zece trasee tematice pentru a descoperi prin joacă diversitatea culturală cu ajutorul florilor, pălăriei, bradului, grâului, târgurilor, gardurilor, pietrelor, nuielelor, roţii sau prin vremuri.

Participanţii la festivalul ARTmania sunt rugaţi să ceară la intrarea principală în muzeu una dintre cele zece broşuri tematice sau pliantul cu vânătoarea de comori, care sunt disponibile gratuit în limbile engleză, germană şi maghiară.

Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu:
Adresa: Str. Pădurea Dumbrava nr. 16-20, Sibiu
Program: zilnic 10:00 – 20:00

Pe scena ARTmania Festival, pe 22-23-24 iulie 2022, vor urca: Mercyful Fate, Meshuggah, Transatlantic, Testament, Cult of Luna, Leprous, The Pineapple Thief, Stoned Jesus, The Vintage Caravan completate de Alternosfera, Bucovina, Dordeduh, Taine şi de tânăra trupă sibiană Revolver.

Abonamente şi bilete pe zile pentru ediţia aniversară a Festivalului ARTmania sunt în vânzare pe artmaniafestival.ro, ambilet.ro, eventim.ro, entertix.ro şi iabilet.ro. Toate abonamentele achiziţionate pentru festivalul ARTmania în perioada 2019-2021 rămân valabile pentru ediţia din 2022 a acestui eveniment, fără modificări suplimentare de cost sau de altă natură.

Sursa foto Muzul ASTRA