19 mai 2024

O multinațională petrolieră implicată într-un atac jihadist în Mozambic, anchetă în curs în Franța 

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Supraviețuitorii și rudele victimelor atacului jihadist sângeros din 2021 de la Palma, Mozambic, au depus o plângere împotriva multinaționalei de hidrocarburi TotalEnergies pentru omor involuntar și neacordare de asistență.
Monopolul francez conduce giganticul proiect de gaz lichefiat, numit Mozambique LNG, în regiunea în care a avut loc atacul care a făcut câteva sute de morți. Parchetul din Nanterre, lângă Paris, a deschis o anchetă.
„Acesta este un pas pozitiv înainte și ne bucurăm că procurorul francez a reacționat rapid ținând cont de solicitările noastre”, a comentat Nicholas Alexander, un reclamant sud-african care a supraviețuit atacului, care denunță „cota de responsabilitate” a multinaționalei petroliere.
Guvernul a înregistrat doar aproximativ treizeci de victime, dar conform unei investigații efectuate de jurnalistul Alexander Perry, numărul victimelor a crescut la 1.402 de civili morți sau dispăruți, inclusiv 55 de subcontractanți.
Atacul a început pe 24 martie și a durat câteva zile. A forțat evacuarea a peste 2.500 de oameni din situl Afungi, la aproximativ zece kilometri de centrul orașului Palma. A fost revendicat de Califatul Islamic.
Proiectul a costat 20 de miliarde de dolari. CEO-ul grupului, Patrick Pouyanné, a indicat în 2023 că speră să-l relanseze înainte de sfârșitul anului.
Plângerea împotriva gigantului francez are la bază două rapoarte ale firmelor de consultanță, stabilite ulterior, care au evidențiat absența măsurilor preventive. „Pericolul era cunoscut și mai multe orașe fuseseră atacate înainte de atacul din Palma”, a spus Henri Thulliez, unul dintre avocații reclamanților.
În 2019, o companie care concurează cu TotalEnergies, Exxonmobil, a renunțat să investească în proiect și și-a repatriat personalul.
În ceea ce privește lipsa asistenței, Total este acuzat că a refuzat să furnizeze combustibil unei companii de mercenari sud-african, DAG, care începuse evacuarea oamenilor din Amarula Lodge cu elicopterul, dar a pus capăt operațiunilor de evacuare, potrivit celor relatate de către Thulliez.
Atacul atent planificat asupra Palma, un oraș cu 75.000 de locuitori, a marcat o escaladare a războiului declanșat în 2017 de jihadiști, cunoscuți la nivel local drept Al-Shabab. De atunci, luptele au lăsat câteva mii de morți și sute de mii de persoane strămutate în această provincie, Cabo Delgado, săracă, dar bogată în gaze naturale.
Compania petrolieră Total este implicată în mai multe proceduri judiciare. În iunie anul trecut, 26 de ugandezi și asociații au lansat o acțiune civilă la Paris pentru a cere „reparații” pentru diverse daune legate de două megaproiecte din Africa de Est.
sursa foto: pixabay
A consemnat Ciprian Pop