19 mai 2024

Apele Române: Râul Crasna a fost poluat cu dejecţii animaliere

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Râul Crasna a fost poluat cu dejecţii animaliere însă nu a fost identificată mortalitate piscicolă, informează Administraţia Naţională Apele Române pe pagina sa de Facebook.

„În data de 25 februarie 2024, în jurul orei 17:00, a fost sesizat faptul că, pe raza localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive. Reprezentanţii Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare s-au deplasat imediat în teren şi au prelevat probe de apă din mai multe secţiuni. În urma investigaţiilor în teren, reluate astăzi, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au identificat probleme în stocarea deşeurilor lichide provenite din activitatea de creştere a bovinelor. De pe un teren în pantă, acestea au fost antrenate de precipitaţii în râul Crasna. Unda de poluare s-a propagat în judeţul Satu Mare. Angajaţii SGA Satu Mare continuă monitorizarea cursului de apă. Menţionăm faptul că nu a fost identificată mortalitate piscicolă”, precizează sursa citată.

Potrivit specialiştilor de la Laboratorul de Calitate a Apelor, aplicarea procedurilor specifice pentru obţinerea rezultatelor analizelor implică parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentraţiilor şi verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat.

ANAR va comunica poluatorului tipul de sancţiuni care se vor aplica conform prevederilor legale, după centralizarea rezultatelor analizelor, subliniază instituţia.

SursaFoto: Wikipedia.com