20 mai 2024

Rezultate ale preocupărilor la Politehnica Timişoara pentru consumul responsabil şi sustenabil de energie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studenţii politehnişti timişoreni demonstrează sensibilitate la problemele de mediu, angajându-se în susţinerea ţintelor de reducere a amprentei de carbon promovată la scară globală de Agenda 2030 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a stabilit că avem nevoie de un efort susţinut, atât la nivel de industrii, cât şi la nivel personal, pentru a „domoli” schimbările climatice. Campaniile de informare şi persuasiune, precum şi acţiunile iniţiate în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption finanţat prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România au contribuit semnificativ la la identificarea comportamentelor de consum în privinţa utilităţilor, manifestat de studenţii căminişti, la economisirea unor resurse şi la sporirea gradului de înţelegere a nevoii de sustenabilitate în rândul tinerilor studioşi. Proiectul este derulat de Fundaţia Politehnica Timişoara, în parteneriat cu Quality Management Systems Norvegia având ca beneficiari studenţii Universităţii Politehnica şi a cuprins sesiuni de formare pentru studenţi şi administratorii de cămin, concursuri de mesaje video pe teme de sustenabilitate, un concurs între cămine, intitulat „Căminul – campion al consumului sustenabil”, în urma căruia câştigător a fost desemnat căminul al cărui „locatari” au redus consumul de energie electrică, energie termică şi apă, calculat în 2023 comparativ cu anul anterior.

Studiul sociologic, realizat pentru evaluarea schimbărilor de comportament, relevă date importante cu privire la posibilitatea de a influenţa pozitiv consumurile, cu influenţă asupra reducerii amprentei de carbon. Proiectul a vizat doar studenţii Universităţii Politehnica Timişoara, dar experienţele acumulate pot servi pentru realizarea de campanii de informare-conştientizare pentru categorii mai ample de populaţie.

Datele anexate pun în oglindă nivelul de la începutul proiectului, deci „punctul zero” de la care a pornit echipa de proiect şi rezultatele obţinute după aproape un an de proiect. Categoriile de comportament evaluate se referă la consumul de energie electrică şi de apă, respectiv colectarea separată a deşeurilor.

Sursa foto Universitatea  Politehnica Timişoara