19 mai 2024

Salvatorii au intervenit pentru gestionarea a 1.481 de situaţii de urgenţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bilanţul misiunilor din ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, 22.02.2023, salvatorii au intervenit pentru gestionarea a 1.481 de situaţii de urgenţă.

Peste 1.200 de misiuni dintre acestea au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cele mai numeroase intervenţii de acest tip fiind derulate în zona Bucureşti-Ilfov (274 cazuri) şi în judeţele Cluj (70 cazuri), Mureş (68 cazuri), Timiş (64 cazuri), Sibiu (50 cazuri) şi Hunedoara (45 cazuri).

Totodată, echipajele de stingere au acţionat pentru localizarea şi lichidarea celor 104 incendii înregistrate la nivel naţional, iar echipajele SMURD au asistat medical 1.241 de persoane aflate în dificultate.

Concomitent cu misiunile de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi a celor de stingere a incendiilor, echipajele de intervenţie au gestionat cu promptitudine 144 misiuni pentru protecţia comunităţilor.

În perioada de referinţă, pe timpul misiunilor desfăşurate, pompierii au salvat 7 persoane aflate în dificultate.

O atenţie deosebită a fost acordată şi accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acţionând în 4 situaţii pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
– O intervenţie solicitantă a avut loc ieri, în judeţul Dolj, când echipajele de stingere au fost solicitate să acţioneze pentru lichidarea unui incediu produs la un apartament dintr-un imobil de locuinţe din municipiul Craiova. Pompierii militari sosiţi la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta cu flacără deschisă şi degajări de fum pe casa scării. Pe timpul acţiunii de stingere, salvatorii au evacuat 36 persoane, iar trei locatari au fost asistaţi medical la locul intervenţiei. Incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate alte victime.

– Pompierii militari din judeţul Neamţ au acţionat pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs pe raza localităţii Borniş. Ajunse la locul solicitării, echipajele de descarcerare şi prim ajutor au constatat că un autoturism a părăsit partea carosabilă.
În urma evenimentului rutier au rezultat două victime, dintre care una decedată. După evaluarea medicală la faţa locului, cea de-a doua victimă a fost transportată la spital pentru investigaţii medicale de specialitate.

Totodată, pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor din dinamică, 187 de pompieri salvatori şi 159 mijloace tehnice se află la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

De asemenea, pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, salvatorii rămân la datorie, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.