19 mai 2024

Studenții britanici și francezi se alătură protestelor pro-palestiniene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studenții britanici protestează împotriva legăturilor Universității din Manchester cu companiile care furnizează arme Israelului

În paralel cu revolta studenților din SUA, studenții din Marea Britanie și Franța s-au ridicat împotriva crimelor Israelului împotriva palestinienilor.

Universitățile britanice University College London (UCL) și Warwick Warwick, împreună cu Universitatea Sorbona din Franța și Sciences Po, au devenit centrul mișcării studențești anti-sioniste.

Între timp, studenții din Leeds, Newcastle și Bristol au montat joi corturi în afara clădirilor universitare, în semn de protest împotriva războiului israelian din teritoriul palestinian asediat.

Imaginile împărtășite de organizatori au arătat grupuri mari de studenți adunându-se în campusuri, împreună cu corturi și bannere în zone proeminente ale universităților.

„Astăzi, studenții din Leeds, Newcastle, Bristol și Sheffield s-au alăturat celor din Warwick – cerând universităților noastre să nu mai investească în genocidul Israelului! ” a declarat Palestine Solidarity Campaign, o organizație cu sediul în Marea Britanie.

Cererea cheie a studenților este ca instituțiile lor să pună capăt investițiilor în companii care furnizează arme Israelului sau se angajează în afaceri în așezările ilegale din Cisiordania ocupată și estul Ierusalimului.

„Nu ne vom permite să fim complici la crime prin parteneriatele universității cu companii precum BAE Systems și instituții academice israeliene precum Universitatea Tel Aviv și Universitatea Ebraică din Ierusalim, care sunt construite pe teritoriile furate ”, a subliniat Hala, un doctorand care a participat la protestele de la Universitatea din Manchester.

Studenții din Franța își manifestă solidaritatea cu palestinienii prin sit-in-uri și greve
Universitatea Sciences Po din Paris a decis să închidă unele dintre principalele sale facilități vineri din cauza demonstrațiilor studenților pro-palestinieni.

Protestatarii au anunțat joi un sit-in pașnic în campus, după ce universitatea a respins cererile studenților de a-și revizui parteneriatele cu universitățile israeliene.

Un grup de studenți a început o grevă a foamei în solidaritate cu victimele palestiniene.

Mișcarea studențească pro-palestiniană, care a început la Universitatea Columbia din Statele Unite, s-a răspândit ca focul în toată SUA și a traversat oceanul ajungând în Europa. Elevii si studenții cer autorităților educaționale să nu mai facă afaceri cu Israelul sau cu companiile care susțin războiul regimului sionist din Gaza.

Ciprian Pop
Foto: pixabay