5 mai 2024

Cristina-Mădălina Prună: ANRE să clarifice urgent dacă pregăteşte îngroparea sectorului prosumatorilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

USR avertizează că măsura montării unui contor suplimentar la prosumatori nu este impusă de legislaţia europeană, aşa cum nu a fost nici taxa pe soare, şi ea va implica costuri mai mari pentru toţi românii.

Deputata USR, Cristina Prună, solicită ANRE să clarifice public dacă pregăteşte renunţarea la compensarea cantitativă a energiei produse şi consumate de prosumatori, ceea ce ar îngropa sectorul prosumatorilor, una din puţinele componente ale sectorului energetic românesc care a performat în ultimii ani.
„ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceştia din propria producţie. Asta deşi nu a fost încă îndeplinită cerinţa legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România. Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregăteşte, de fapt, renunţarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc şi, de aici, pentru noi toţi”, declară deputata USR, Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii.
ANRE justifică noua măsură prin transpunerea Directivei (UE) 2019/944 privind normele pentru piaţa internă de energie electrică, dar prevederile directivei nu fac referire la obligativitatea introducerii unui al doilea contor în cazul prosumatorilor. Această obligativitate introdusă în România de ANRE reprezintă strict o interpretare excesivă a cadrului normativ european.
„La fel ca în cazul taxei pe soare, noua obligativitate nu este în niciun fel impusă de legislaţia europeană. Aceasta aduce un plus de cost pe care îl vom plăti toţi în tarifele de distribuţie şi un plus de birocraţie şi impredictibilitate pentru prosumatori. Din păcate, în loc să vină cu soluţii pentru stocare, pentru optimizarea funcţionării reţelelor, ANRE tot caută cum să pună beţe în roate prosumatorilor. Aici este, de fapt, problema, nu va câştiga nimeni de pe urma acestei măsuri, doar nişte băieţi care îşi vor umple iar buzunarele de pe urma instalării acestor contoare suplimentare. Nu se înţelege că acest sector trebuie susţinut în continuare şi că trebuie să existe predictibilitate legislativă, în loc ca guvernanţii să înceapă să pună pe butuci orice merge în această ţară”, adaugă deputata Cristina Prună.

Declarație de presă a deputatului Cristina-Mădălina Prună (Grupul parlamentar al USR)

Sursa foto cdep