5 mai 2024

Revolte în masă la universitățile din SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Statele Unite se află într-un moment critic care amintește de protestele studențești istorice împotriva războiului din Vietnam și a apartheidului din Africa de Sud. Tulburările au afectat câteva dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Statele Unite din cauza războiului din Palestina.

Universitatea Columbia a trebuit să anuleze cursurile în formă fizică. Zeci de protestatari au fost reținuți la Universitatea New York și la Universitatea Yale, iar ușile Universității Harvard au fost închise publicului luni.

Decanii unora dintre universitățile din Statele Unite au încercat să calmeze tensiunile universitare cauzate de războiul Israelului împotriva populației civile palestiniene (1). Peste 100 de protestatari pro-palestinieni care campau pe terenul Universității Columbia au fost reținuți săptămâna trecută.

Au apărut tabere similare în universitățile din toată țara, deoarece rectorii justifică represiunea prin nevoia de a menține securitatea campusului. Reprimarea poliției se profilează, în special după ce Universitatea Columbia a anulat cursurile în persoană luni, ca răspuns la protestatarii care campau în campusul său din New York (2). Într-adevăr, Universitatea Columbia a devenit epicentrul dezacordului asupra războiului dintre Israel și Hamas exprimat în Statele Unite.

La Universitatea din New York, o tabără de corturi amenajată de studenți a găzduit sute de protestatari pe parcursul zilei de luni. Universitatea a spus că i-a avertizat pe cei adunați să plece și apoi a chemat poliția după ce a izbucnit o tulburare acolo. La scurt timp, polițiștii au început să facă arestări.

Times of Israel relatează că „răspândirea protestelor anti-Israel este încurajată și celebrată de activiști pro-palestinieni, inclusiv de grupul anti-sionist Jewish Voice for Peace. Și asta ridică îngrijorare în rândul grupurilor evreiești din campus, care fac apel la decani să ia măsuri mai agresive.”

Presa britanică citează un student care a declarat că Statele Unite se află într-un moment critic, comparând protestele cu demonstrațiile istorice împotriva războiului din Vietnam și a apartheidului din Africa de Sud.

Protestele i-au pus pe studenți unul împotriva celuilalt, pro-palestinienii cerând ca universitățile să condamne atacul israelian asupra Fâșiei Gaza și să se retragă de la companiile care vând arme Israelului.

„Majoritatea americanilor dezaprobă acum acțiunea israeliană în Gaza, sugerează un sondaj recent Gallup”, conchide BBC.

A consemmat Ciprian Pop
Foto: pixabay
Surse: