5 mai 2024

Educă-l în spiritul Crăciunului… în fiecare zi din an!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Tot văzându-ne că ne agităm cu liste peste liste, de bucate, de cumpărături etc., copiii noștri ajung să perceapă Crăciunul strict ca pe un prilej de a primi cadouri – dulciuri, jucării, cărți etc. Dacă vom continua așa, nu vor afla niciodată care este adevărata semnificație a acestei sărbători.

Fă și tu ceea ce îl înveți pe el să facă

Cel mic învață mult mai mult urmărindu-ți reacțiile decât din toate teoriile pe care i le ții tu. Și este cu ochii pe tine 365 de zile pe an, nu doar de Paște și de Crăciun, când îi explici că trebuie să fim buni unii cu alții, și generoși, și…și… Dacă te vede transpunând teoria în practică doar de două ori pe an n-ai să-l păcălești cu atitudinea asta umanitar-pioasă de ocazie.

 Implică-l în pregătirile pentru Crăciun

Cere-i ajutorul în lucrurile pe care le poate face împreună cu voi – părinții, frații, bunicii -, de la cele mărunte, care stau în puterea lui, până la cele care îi depășesc abilitățile: chiar și simplul fapt că i se cere părerea referitor la una sau alta construiește ideea că sărbătoarea Crăciunului înseamnă, înainte de toate, familia reunită.

 Vorbiți în familie despre sărbătoarea Crăciunului

Ce înseamnă ea pentru fiecare dintre voi? Unii vor spune că pentru ei înseamnă în primul rând bucuria de a împodobi bradul și de a asculta din nou colinde; alții se vor emoționa de pe acum cu gândul la cadouri; alții vor ține să explice sensul spiritual al sărbătorii – nașterea Domnului Iisus Hristos în Betleem, închinarea magilor… Cu cât sunt mai multe și mai variate mărturiile, cu atât mai complexă și mai frumoasă este imaginea Crăciunului pentru cei mici.

Faceți și lista motivelor pentru care sunteți recunoscători

Clasica scrisoare către Moș Crăciun cu dorințele pe care trebuie să le îndeplinească el conform fișei postului poate fi dublată de lista recunoștinței: fiecare membru al familie să aștearnă pe hârtie motivele pentru care este recunoscător Domnului, anului care trece, sorții – după cum simte și crede fiecare. Găsiți un ceas de tihnă în care să vă așezați împreună și fiecare să dea citire propriei liste. Va fi pe cât de emoționant, pe atât de util: veți afla lucruri nebănuite unii despre alții. Iar copilul va înțelege cât de important este să și mulțumim pentru tot ceea ce primim.

Faceți daruri oamenilor mai puțin norocoși

Este perioada cea mai potrivită pentru a selecta haine și jucării și a le dărui. Cu o condiție esențială: să fie în cea mai bună stare. Faptul că niște oameni, adulți și copii, nu-și pot permite să și le cumpere singuri nu vă dă vouă dreptul să îi umiliți ”dăruindu-le” zdrențe și jucării stricate.

 Sărbătoriți faptul că faceți parte unii din viețile celorlalți

Acesta este sensul reunirii familiei în cele două mari sărbători creștine ale anului: Paștele și Crăciunul. Și nu este neapărat nevoie să aveți fiecare câte un cadou pentru fiecare – simplul fapt de a fi împreună este mărturia afecțiunii pe care v-o purtați. Văzând și trăind asta an de an, copilul va ști, pentru toată viața, că sărbătoarea Crăciunului înseamnă, înainte de toate, să fii acasă cu cei dragi.

 

Articol de Gabriela Boceanu