5 mai 2024

Instalaţia „FÂNTANA”, a arhitectului Corvin Cristian, la Festivalul Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Cultural Român de la Madrid şi Uniunea Arhitecţilor din România sprijină participarea instalaţiei „FUENTE”/”FÂNTANA”, semnată de arhitectul Corvin Cristian, la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 25 aprilie – 1 mai 2024, în oraşul spaniol Logrono, regiunea La Rioja. Conceput ca o contemplare a mediilor urbane în schimbare şi o oportunitate de a împărtăşi idei despre aceste procese, Festivalul Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico încorporează noi formate pentru a angaja un public mai larg şi pentru a explora timpul ca un catalizator pentru schimbarea designului urban şi social.

Anul acesta, arhitecţii şi designerii invitaţi propun o mare varietate de abordări, de la renaturalizarea spaţiilor publice, reinterpretarea metodelor vernaculare, reutilizarea materialelor din ediţiile anterioare, până la crearea de noi proiecte prin mişcare sau contestarea conceptului de locuire.

Proiectul realizat de arhitectul Corvin Cristian pentru Concentrico 10 este o fântână circulară cu un element jucăuş în centru, o compoziţie de oglinzi convexe (asemănătoare cu cele din trafic) înfăţişând o figură zoomorfă care ar putea fi o caracatiţă, dar şi un extraterestru sau altă fiinţă fantastică. Apa iese din „ramuri” sau „braţe” dintr-o multitudine de jeturi mici. Oglinzile se rotesc pe axe, astfel încât oamenii să poată vedea reflexia în mişcare a mediului urban, a activităţilor sociale şi, de asemenea, a lor înşişi, ceea ce îl face interactiv într-un mod vizual hipnotic. Sursa este compactă şi se poate încadra cu uşurinţă într-o locaţie permanentă, depăşind natura sa temporară. Permanenţa este cea mai bună sustenabilitate.

Fântâna realizată de Corvin Cristian este localizată în Piaţa Amos Salvador din Logrono, la începutul străzii Portales, chiar lângă centrul vechi al oraşului.

” ‘Fântâna’ lui Corvin Cristian ne transportă într-un imaginar colectiv care construieşte oraşul şi ne permite să confirmăm oportunităţile pe care instalaţia sa le conferă spaţiilor publice”, declară Javier Pena-Ibanez, directorul festivalului Concentrico.

„M-a bucurat invitaţia de a participa la a X-a ediţie a festivalului Concentrico şi sunt nerăbdător să fiu prezent la evenimentele de deschidere de la Logrono. Instalaţia noastră este dedicată spaţiului public, o fântână ce se doreşte o forţă ordonatoare, ‘concentrică’, nelipsită în orice spaţiu public de succes. Apa are o capacitate de a agrega oamenii în jurul ei, de a facilita socializarea şi interacţiunea. Este o instalaţie de mici dimensiuni, potrivită pentru pieţe publice medievale sau contemporane. Dimensiunile sale reduse o fac uşor de relocat şi, deci, cu un potenţial de utilizare permanent, nu doar în cadrul festivalului temporar. Mulţumesc ICR Madrid pentru invitaţie şi participare în realizarea acestui proiect.” – arhitectul Corvin Cristian.

Corvin Cristian (n. 1973) este un architect şi designer de interior, care şi-a început cariera ca scenograf şi art director pentru producţii de film internaţionale. Ulterior, a devenit cunoscut în special pentru designul de baruri şi restaurante cu mare vizibilitate, care au avut o influenţă majoră asupra percepţiei despre design în România. Activitatea sa acoperă o zonă largă, de la arhitectură şi design interior, până la design de obiect şi identitate grafică. Corvin, fie individual, fie ca parte dintr-o echipă de arhitecţi, a câştigat numeroase premii şi nominalizări la concursuri locale şi internaţionale, atât pentru design de interior, cât şi pentru design de obiect sau light design (Bienala de Arhitectură Bucureşti, Anuala de Arhitectură, Restaurant and Bar Design Awards, World Interior News, SIT Awards, FRAME Awards, Lighting International Awards, Dezeen Awards etc.), iar lucrările studioului fondat de el, Corvin Cristian Studio, au fost publicate în presa de specialitate de pe întreg globul şi au câştigat numeroase premii. Corvin Cristian este membru al Ordinului Arhitecţilor din România.

Festivalul Internaţional de Arhitectură şi Design Concentrico prezintă 21 de instalaţii realizate de designeri şi arhitecţi, pe lângă alte câteva iniţiative şi explorări. În afara celor 21 de intervenţii, Concentrico 10 oferă un program extins de activităţi şi întâlniri care vor reuni peste 100 de profesionişti din 17 ţări în Logrono şi care vor plasa din nou capitala regiunii La Rioja în referinţa internaţională pentru reflecţie asupra mediului urban şi a oraşului, cu idei, proiecte şi soluţii pentru a avea spaţii mai durabile, atractive şi practice.

Concentrico este organizat de Fundaţia Culturală a Arhitecţilor din La Rioja împreună cu Javier Pena Ibanez, promotorul iniţiativei, în colaborare cu Consiliul Local din Logrono şi Guvernul din La Rioja şi are sprijinul a peste 30 de instituţii, entităţi şi companii locale, regionale, naţionale şi internaţionale.

Detalii despre programul festivalului pot fi consultate AICI: https://concentrico.es/en/agenda/

Direcţia Promovare şi Comunicare