5 mai 2024

La UMF „Carol Davila” din Bucureşti vor susţine concursul 4.560 de absolvenţi medicinişti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul acesta, la nivel naţional, examenul de rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii, ce se va desfăşura în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, va aduna la start un număr record de candidaţi, 12.564 (cu 615 mai mulţi faţă de cei din sesiunea 2020) absolvenţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie care îşi vor disputa şansele pentru ocuparea celor 5.949 locuri şi 270 de posturi scoase la concurs.

Pentru examenul de admitere în rezidenţiat, ce va fi organizat de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti , în Complexul Expoziţional ROMEXPO din Capitală , duminică, 21 noiembrie, ora 10, s-au înscris 4.560 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, cu 188 de candidaţi mai mulţi , comparativ cu numărul celor care au susţinut acest examen în sesiunea din 2020.

Astfel, în centrul universitar Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” vor susţine concursul de intrare în rezidenţiat cei mai mulţi candidaţi, peste 36,3% din totalul candidaţilor înscrişi la nivelul întregii ţări (1.974 pentru domeniul medicină, 1.045 pentru domeniul medicină dentară şi 1.541 pentru domeniul farmacie). La nivel naţional, pentru ocuparea celor 3.672 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 5.756 de candidaţi, pentru cele 1.190 locuri alocate domeniului medicină dentară, 2.677 candidaţi, în timp ce pentru cele 1.087 locuri din domeniul farmacie s-au înscris 4.131 de concurenţi. Este de remarcat faptul că, anul acesta, se înregistrează un record absolut în ceea ce priveşte numărul candidaţilor înscrişi la concursul de intrare în rezidenţiat pe domeniul farmacie, 4.131, comparativ cu 2.544 de concurenţi înregistraţi în 2020.

„Şi pentru sesiunea din acest an a concursului de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti a ales ca loc de desfăşurare a acestui eveniment extrem de important din cariera tinerilor medici Centrul Expoziţional ROMEXPO din Capitală, spaţiile generoase de aici permiţând asigurarea în cele mai bune condiţii a tuturor măsurilor de securitate şi protecţie împotriva virusului SARS CoV 2 cu atât mai mult cu cât în 2021 asistăm la un nou record al numărului de candidaţi, 12.564, la nivel naţional, dintre care 4.560 (cu 188 mai mulţi decât în 2020) vor susţine examenul la Bucureşti ” a declarat Preşedintele Comisiei Centrale Naţionale de Rezidenţiat, Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

La rândul său Prof. Dr. Cătălina Poiană, Prorector cu probleme de Învăţământ postuniversitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a precizat că „Tinerii care intră astăzi în sistemul rezidenţiatului sunt cei care mâine vă vor alina suferinţele şi vă vor salva vieţile. Efortul pe care societatea îl face pentru pregătirea lor trebuie considerat o investiţie, la fel de importantă ca investiţia în centralele electrice sau în spitalele moderne. Clădirile şi tehnologia, oricât de performante ar fi, nu înseamnă nimic fără oameni, fără energia tinerilor care, pregătindu-se astăzi, vor pune lucrurile în mişcare mâine. Noi, cadrele universităţilor, avem datoria să-i instruim la cel mai înalt nivel, societatea are datoria să le asigure suportul tehnologic şi uman, aparatura modernă şi respectul cuvenit, astfel încât să putem păstra în ţară resursele profesionale formate în sistemul rezidenţiatului medical”.

„Ţin să le adresez tuturor candidaţilor mult succes în această primă provocare majoră din cariera lor şi am convingerea că absolvenţii Universităţii noastre vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu punctaje ridicate, acest concurs de intrare în rezidenţiat care de altfel deschide porţile unei noi generaţii către performanţa academică în medicină al cărui lung drum se poate parcurge doar prin abnegaţie, devotament şi dăruire totală faţă de această nobilă profesie şi mai ales faţă de rolul suprem pe care medicina îl are în tot ansamblul său, salvarea de vieţi”, a adăugat Prof. Dr. Viorel Jinga, Rectorul UMFCD.

Examenul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidaţii vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizaţi începând cu ora 8:30. Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătăţii Concursului de intrare în rezidenţiat pe loc şi post în medicină, medicină dentară şi farmacie , fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei.

Accesul în clădirea de concurs este permis doar candidaţilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicaţia mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar în cazul cetăţenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză.