5 mai 2024

Laurenţiu-Daniel Marin: Delta Dunării se află în mare pericol ca urmare a deciziei Ucrainei de a draga Canalul Bâstroe, până la 8-10 metri adâncime

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe distrug Delta Dunării!

Delta Dunării se află în mare pericol ca urmare a deciziei Ucrainei de a draga Canalul Bâstroe, până la 8-10 metri adâncime, pentru a face posibilă navigaţia navelor de mare capacitate. În acest mod se modifică dramatic debitul şi circulaţia apei, cu efecte fatale asupra biodiversităţii Deltei Dunării.

În Delta Dunării sunt întâlnite 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind întâlnite doar în România.

Partidul Social Democrat solicită autorităţilor ucrainene să reia colaborarea bilaterală onestă şi să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe!

Aşa cum ştim cu toţii, România s-a dovedit un vecin şi partener onest. A primit milioane de refugiaţi ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulţi şi şcoală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi şi costuri considerabile. A asigurat sprijin internaţional şi suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în faţa invaziei ruseşti.

Ucraina a avut şi va avea în România un aliat pe care se poate bizui! Şi, tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relaţie bilaterală şi să stopeze acţiunea de adâncire a canalului Bâstroe, acţiune care poate distruge Delta Dunării!
PSD a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunţe asupra acţiunii unilaterale a Ucrainei, care ignoră convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte.

PSD n-a avut şi nu are nicio şovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanităţi. În acest context, îl felicit pe ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, care şi-a făcut datoria şi a lansat avertismentul necesar faţă de acţiunea unilaterală şi abuzivă a Ucrainei, de dragare a canalului Bâstroe, care poate duce efectiv la distrugerea Deltei Dunării, sit al patrimoniului natural universal.

Solicit tuturor autorităţilor române să se manifeste cu convingere şi fermitate pentru apărarea şi protejarea patrimoniului de importanţă universală al Deltei Dunării.

Laurenţiu-Daniel Marin, deputat PSD

Sursa cdep