5 mai 2024

Lecturi de weekend: „O casă mortală” de Anders de la Motte & Måns Nilsson

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Povestea e plină de ambianțe minunate și personalități cel puțin excentrice.” – BTJ

Aveți în față primul roman al seriei Crimele din Österlen. Scris la patru mâini. Lars Anders Thomas de la Motte, născut în1971, în Billesholm, în comitatul Skåne, este un scriitor suedez, dar mai înainte a fost polițist. A debutat în 2010, a scris mult, a fpost răsplătit cu multe premii, inclusiv, în 2015, cu Premiul pentru cel mai bun roman polițist suedez și este foarte tradus, inclusiv la noi. Måns Nilsson este scenarist, om de televiziune și scriitor de cărți pentru copii

Scriue editorii: „Lăcomie, trădare și crimă printre livezile, castelele și câmpurile înflorite din Österlen.

Jessie Anderson, vedeta domeniului imobiliar, e găsită moartă chiar în ziua ei de glorie, când urma să prezinte un complex imobiliar controversat, deloc pe placul localnicilor din Österlen.

Conservatorul și nesociabilul inspector Peter Vinston se pomenește angrenat în anchetă, chiar dacă se afla în zonă doar în concediu. Alături de el se află tânăra polițistă Tove Esping, lipsită de experiență, dar ambițioasă și atentă. Deși personalitățile lor diferite sunt o sursă inepuizabilă de frecușuri, cei doi pornesc în căutarea adevărului într-un mediu al excentricității și artificiului.

Pentru că, undeva, în peisajul acela idilic din sudul Suediei pândește un ucigaș.”

„O odisee moderat de sângeroasă și extrem de plăcută prin „Provența Suediei” […] Cu voie bună și cunoscând locurile, Nilsson și de la Motte mută cosy crimeul britanic în Skåne. […] Observațiile ușor caricaturale cu privire la membrii vechi și noi ai clasei superioare, la profilurile culturale și la vedetele din Stockholm care stau vara la șuetă pe pajiște sunt fantastic de precise. […] Are umor. Citind, am râs în hohote pe alocuri.”

Sydsvenskan

Anders de la Motte & Måns Nilsson – O casă mortală. Traducere din limba suedeză și note de Daniela Ionescu. Crime Scene Press. 364 pag