5 mai 2024

Mircia Chelaru: Noi dintotdeauna am fost aici şi nu statul românilor a generat naţiunea română, ci naţiunea română şi-a generat propriul stat naţional

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Domnul deputat gl. (r) dr. Mircia Chelaru a susţinut, luni, 4 decembrie, un discurs în cadrul Şedinţei solemne comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării Zilei Naţionale a României.

„Nobilă şi Distinsă Adunare Naţională,

Da, Naţională, pentru că aşa consider că este şi pe deasupra şi românească.

Vă reamintesc că vorbesc din partea unei formaţiuni, a unei credinţe pentru unirea românilor şi a unităţii acestora. Şi mai reamintesc, altora, că suntem într-o zi în care celebrăm şi omagiem această zi.

Îmi permit, în minutele pe care le am, aşa cum am spus-o şi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu, de la începutul acestei activităţi, că naţiunile se dezvoltă şi se ridică prin marii titani ai acesteia, care au avut simţul istoric şi au ştiut să îndrume fluxul istoriei în sensul aşteptat.

1 Decembrie este ziua marii voinţe manifeste a unui popor care şi-a cunoscut menirea. Este momentul astral al naţiunii române şi acest moment astral a făcut ca împlinirea istoriei să-i aparţină.

Noi am urcat o Golgotă a Timpului prin diferite epoci şi etape ale nefericirii noastre. Dar, spunea cineva, că s-a întâmplat atunci într-o conjuctură, un fel de convergenţă istorică şi temporală.

Noi am spus că a fost un miracol să te poţi uni între trei capete hrăpăreţe ale imperiilor care pur şi simplu au nimicit un neam în atâta amar de vreme.

Pe noi nu ne-a prins nimeni cu arcanul să ne adunăm sau să ne întrunim la Alba Iulia. Noi am venit acolo din spiritul şi simţul credinţei noastre, în Grădina Maicii Domnului.

Pe noi nu ne-au unit congregaţii cu pretenţii filantropice, cum încearcă unii să acrediteze.

Îmi aduc aminte, în decursul istoric, Manzzini, companionul lui Garibaldi, după ce a unificat Italia, avea să spună: „E, am făcut Italia, acum trebuie să facem şi italieni!”.

Noi am avut românii şi ne trebuia să facem statul românilor, statul protector al acestui neam. Iată diferenţa fundamentală în dezvoltarea, dar mai ales în necesitatea conştientizării obiectivităţii existenţei noastre în acest loc.

Noi dintotdeauna am fost aici şi nu statul românilor a generat naţiunea română, ci naţiunea română şi-a generat propriul stat naţional. E o accentuare a acestei, să spunem, sintagme pentru a se imprima foarte atent în mintea unora care mai bântuie cu alte soluţii sau alte paradigme.

Pentru că, spunem şi de aici, am făcut atunci, şi a rămas în continuare, România cea bună şi dreaptă pentru toţi trăitorii ei, căci Omenia este legea pământului nostru. Să se ştie şi o repetăm!

Aşadar, chiar dacă pentru unii, aşa cum se mai aude, este o zi, o spun cu delicateţe, incomodă sau deranjantă sau chiar tristă, le sugerez să respire adânc … şi să accepte eternitatea.

Pentru că, în pântecele Mamei Europa, noi trebuie să ne regăsim pacea şi unitatea. Iar fotografia Mamei România de atunci, noi dorim să devină chipul României de astăzi.

De la această tribună, onorată adunare naţională şi românească, mă adresez în numele credinţei noastre către poporul român:

Să trăieşti popor român, oriunde te-ai afla!

La mulţi ani, Patrie Română!”

Deputat în Circumscripţia electorală nr. 3 Argeş,
General (r) prof. dr. Mircia Chelaru

Sursa foto cdep