5 mai 2024

Phenianul ar declara război SUA dacă „va interfera cu sateliții săi”

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Coreea de Nord, într-un avertisment direct către SUA, spune că orice interferență cu sateliții săi în spațiu ar constitui o „declarație de război”.

Printr-o declarație emisă sâmbătă aceasta, Ministerul Apărării din Coreea de Nord a asigurat că își va mobiliza descurajarea războiului în cazul oricărui atac împotriva activelor sale strategice, dacă Statele Unite se amestecă în operarea sateliților săi dislocați în spațiu, după cum s-a raportat prin Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA).

Phenianul a avertizat, de asemenea, că va da un răspuns reciproc oricărui atac american asupra sateliților săi. „Dacă SUA încearcă să interfereze cu drepturile unui stat suveran utilizând tehnologia sa de ultimă oră ca armă […] ne vom exercita drepturile conform legilor naționale și internaționale pentru a reduce și elimina viabilitatea sateliților de recunoaștere americani”, se arată în nota.

Coreea de Nord a anunțat pe 21 noiembrie lansarea cu succes a unui satelit de supraveghere militară „Malligyong-1” folosind racheta purtătoare Chollima-1, o mișcare criticată de Seul, Tokyo și Washington, subliniind că încalcă sancțiunile Națiunilor Unite conform cărora Phenianul  folosește sisteme balistice pentru  tehnologia rachetelor.

La rândul său, ambasadorul Coreei de Nord la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), Kim Song, a respins criticile, considerând lansarea drept o „exercitare legitimă și corectă a dreptului la autoapărare”. Diplomatul a precizat că aparatul spațial are misiunea de a monitoriza activitățile militare ale Statelor Unite și ale partenerilor săi pentru a „pregăti pe deplin pentru acestea”.

Coreea de Nord a tras un semnal de alarmă la Washington după ce a anunțat marți că satelitul său a făcut fotografii cu Casa Albă, Departamentul Apărării (Pentagonul), baza navală Norfolk, șantierul naval Newport News și un aerodrom din Virginia, trimițând un mesaj clar către SUA.

Phenianul a mai promis că va lansa mai mulți sateliți și alte arme după ce Washingtonul l-a îndemnat să stea la masa de dialog, după eșecul negocierilor anterioare din cauza politicilor ostile ale SUA.

„Suveranitatea unui stat independent nu poate fi niciodată o problemă pe agenda negocierilor și, prin urmare, [Coreea de Nord] nu va sta niciodată față în față cu Statele Unite în acest scop”, a declarat joi Kim Yo-Jong, sora și mâna dreaptă a liderului nord-coreean, Kim Jong-Un.

Coreea de Nord a denunțat în repetate rânduri activitățile militare ale SUA, inclusiv exerciții militare comune cu partenerii săi regionali precum Seulul și Tokyo și desfășurarea de active strategice în zonă și a avertizat că aceste acțiuni ostile au adus peninsula coreeană în pragul un „război nuclear”.

A consemnat Ciprian Pop