5 mai 2024

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea a 10 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 7

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Urmare comunicatului de presa nr. 1 din data de 04.10.2023, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

La datele de 04 şi 05.10.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea a 10 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 7, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive. Totodată, în sarcina unuia dintre inculpaţi s-a reţinut şi săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada ianuarie – octombrie 2023, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii au deţinut în vederea comercializării substanţe psihoactive (Alpha-PHiP substanţă psihoactivă nouă, din clasa catinonelor sintetice) şi au vândut sau au intermediat vânzarea unor astfel de substanţe către consumatori din municipiul Bucureşti.

Inculpaţii au acţionat cu predilecţie în zona centrală (Unirii, Colţea, Universitate şi străzile adiacente), interacţiunea între vânzători şi clienţi realizându-se în mod direct, stradal.

În urma celor 10 percheziţii domiciliare efectuate împreună cu poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, în municipiul Bucureşti şi pe raza judeţului Ilfov, au fost identificate şi ridicate 3.610 pliculeţe ce conţin Alpha-PHiP (substanţă psihoactivă nouă), aproximativ 50 de grame NSP ( substanţe psihoactive noi), aproximativ 5 grame de canabis, un cântar electronic, 12 telefoane mobile şi suma de 20.200 de lei, despre care există bănuiala rezonabilă că provine din activităţile infracţionale .

La data de 05.10.2023, cei 10 inculpaţi reţinuţi au fost prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti care au dispus arestarea preventivă a trei dintre aceştia, măsura arestului la domiciliu pentru alţi şase şi cea a controlului judiciar pentru un inculpat.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism