5 mai 2024

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reţinerea a 3 inculpaţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 29.10.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea a 3 inculpaţi (un cetăţean albanez, un cetăţean muntenegrean şi un cetăţean român), cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic intern de droguri de mare.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în intervalul mai 2023 2021 – octombrie 2023, inculpaţii constituiţi într-un grup infracţional organizat, coordonat de către inculpatul de origine albaneză (recidivist, trimis în judecată la data de 27.01.2023, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, pentru infracţiuni similare https://diicot.ro/mass-media/3860-comunicat-de-presa-05-02-2023) au organizat activităţi de procurare, disimulare, transport, introducere şi comercializare pe teritoriul României a unor cantităţi de droguri de mare risc, de ordinul kilogramelor (cocaină şi heroină), utilizând un autoturism destinat acestei activităţi, care avea un compartiment special amenajat ascunderea drogurilor.

Liderul grupului a procurat drogurile de mare risc din afara ţării, cantitatea fiind disimulată în interiorul autoturismului, cu care, la 27.10.2023, a pătruns în România inculpata de origine muntenegreană. Drogurile urmau să fie preluate, în scopul comercializării, de către inculpatul cetăţean român, care deplasându-se cu un scuter, a realizat şi escortarea autoturismului.

Astfel, la data de 28.10.2023, inculpaţii au fost prinşi în flagrant, după ce au introdus în România, în scopul comercializării, cantităţile de peste 4 kilograme de cocaină şi aproximativ 10 kilograme heroină, droguri de mare risc, cu o valoare de piaţă de peste 880.000 euro.

În aceeaşi zi, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor 3 inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei de Asigurare Logistică Integrată a Ministerului Afacerilor Interne, al poliţiştilor Institutului Naţional de Criminalistică – Poliţia Română, al echipajelor canine din cadrul Autorităţii Vamale Române şi al jandarmilor din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală