5 mai 2024

Proiectul de rezoluţie şi de raport privind „Îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor de către Albania”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 17 aprilie 2024, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc la Strasbourg, în perioada 15 – 19 aprilie 2024, domnul deputat Ionuţ Stroe, şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a prezentat în plenul Adunării, în calitate de co-raportor, proiectul de rezoluţie şi de raport privind „Îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor de către Albania”, prin care a propus închiderea procedurii de monitorizare şi iniţierea unui dialog post-monitorizare.

În expunerea sa, deputatul Ionuţ Stroe a salutat progresele înregistrate de Albania în onorarea obligaţiilor sale faţă de Consiliul Europei. Prezentarea a evidenţiat îmbunătăţiri substanţiale în diferite sectoare, marcând un moment de cotitură în parcursul Albaniei către consolidarea democraţiei.

„De la ultimul raport pe această temă, adoptat în anul 2014, Albania a demonstrat progrese lăudabile, în special cu privire la rezolvarea crizei politice sistemice şi la implementarea reformei administrativ-teritoriale care a consolidat eficacitatea guvernării locale”, a concluzionat raportorul.

Rezoluţia, votată în unanimitate de membrii Adunării, a evidenţiat, de asemenea, adoptarea unui nou cadru legal pentru alegeri, „care are la bază un proces inclusiv şi un consens larg între actorii politici”. Totodată, documentul aduce în atenţie reformele implementate pentru a asigura independenţa şi integritatea sistemului judiciar, în special evaluarea tuturor judecătorilor şi procurorilor. De asemenea, salută progresul înregistrat în combaterea corupţiei răspândite în ţară, inclusiv în ceea ce priveşte condamnările la nivel înalt.

În rezoluţie se arată că, deşi au fost înregistrate progrese notabile, unele îngrijorări persistă, în special cu privire la mediul politic polarizat, la lipsa legislaţiei de implementare pentru Legea adoptată în anul 2017 privind protecţia minorităţilor naţionale şi la provocările în privinţa libertăţii presei, acestea urmând să fie în atenţie în cadrul dialogului post-monitorizare.

„Angajamentul Albaniei de a aborda aceste probleme prin dialog şi reforme este lăudabil, semnalând o traiectorie promiţătoare către dezvoltarea democratică susţinută”, a concluzionat parlamentarul român.
Comunicat de presă – Camera Deputaţilor

Sursa foto cdep