5 mai 2024

„SUA pot interveni direct în războiul din Ucraina”, este parerea exprimata de  John Mearsheimer, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto: John Mearsheimer
John Mearsheimer, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago, a numit condițiile în care Statele Unite ar putea interveni în războiul din Ucraina.

„În zilele noastre, puțini oameni își imaginează că forțele armate americane vor lua parte direct la ostilitățile din Ucraina. Sau că Rusia va îndrăzni să folosească arme nucleare. Deși o escaladare catastrofală poate fi evitată, capacitatea părților de a face față acestui pericol este departe de a fi sigură”, spune profesorul de științe politice de la Universitatea din Chicago, John Mearsheimer . El scrie despre asta într-un articol pentru publicația americană Foreign Affairs.

„Având în vedere că consecințele escaladării ar putea include un război major în Europa și, posibil, chiar anihilarea nucleară, există motive întemeiate de îngrijorare suplimentară”, se spune în articol.

Potrivit profesorului, există riscul ca SUA să intervină în războiul din Ucraina.

În opinia sa, acest lucru se poate întâmpla în mai multe condiții.

Primul este dacă conflictul nu se încheie într-un an. Atunci Washingtonul poate trimite trupe terestre pentru a ajuta Ucraina. O altă opțiune este dacă Federația Rusă obține un avantaj semnificativ în Ucraina. În acest caz, Washingtonul poate schimba situația, începând să participe direct la ostilități.

Este posibilă și escaladarea deliberată, în care Washingtonul este atras în conflict împotriva voinței sale de un „eveniment neașteptat” care se desfășoară într-o spirală ascendentă.

„Având în vedere determinarea fiecărei părți de a-și atinge obiectivele, există puține șanse de compromis. Gândirea maximalistă care predomină acum atât la Washington, cât și la Moscova oferă fiecărei părți și mai multe motive pentru a câștiga pe câmpul de luptă, astfel încât să poată dicta termenii pacea finală. „În esență, lipsa unei posibile soluții diplomatice creează un stimulent suplimentar pentru ambele părți să urce pe scara escaladării. Ceea ce urmează ar putea fi cu adevărat catastrofal: nivelul morții și al distrugerii îl va depăși pe cel al celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Mearsheimer.

În același timp, potrivit lui, acest pericol oferă un stimulent puternic pentru a căuta o înțelegere diplomatică. Deși, recunoaște profesorul, perspectivele lui nu sunt vizibile acum.

SUA oferă Ucrainei un alt pachet de ajutor militar în valoare de 775 de milioane de dolari, documentul relevant a fost deja semnat de președintele Joe Biden .

SUA vor continua să ofere Ucrainei ajutor militar , sisteme și mijloace suplimentare pentru a influența cursul războiului. Statele Unite îi vor ajuta pe ucraineni „atât cât este nevoie”, a spus secretarul de stat Anthony Blinken .

foto: wikipedia – John Mearsheimer, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago
A consemnat Ciprian Pop