27 aprilie 2024

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” invită publicul la reprezentaţiile programate la sfârşitul acestei săptămâni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vineri, 5 noiembrie 2021, la ora 19:00, trupa de teatru independent P andemic ACT prezintă pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” spectacolul FLORI, FILME, FETE SAU BĂIEŢI de Mimi Brănescu, regie colectivă.

În distribuţie: Andrei ARDELEANU (Tom), Theodor CREŢU (Bill), Gabriela BÎZGAN (Beth) şi Bianca TOTOLICI (Anne).

„FLORI, FILME, FETE SAU BĂIEŢI este o comedie care te trimite înapoi în adolescenţă, să te revezi îndrăgostit şi stângaci, dar mereu cu dorinţa nestăvilită de a nu ieşi din jocul acesta căruia odată cu trecerea anilor îi adăugăm diverse reguli. Povestea încorporează situaţii cu oameni simpli, dar care visează la o iubire ca-n filme, unde se caută unii pe alţii, unde polii opuşi se atrag şi se resping cu aceeaşi forţă, iar când filmul se termină, mereu există o telecomandă care să repornească jocul. Viaţa: un joc sau o joacă?!”, spun cei de la P admic ACT.

Potrivit autorului, textul este inspirat din realitatea imediată. „Nu scriu decât despre ce am impresia că m-aş pricepe – ce trăiesc eu, locurile pe care le cunosc şi problemele oamenilor pe care-i cunosc. Sunt oameni simpli – oameni cu bani puţini, oameni cu probleme obişnuite. Sunt probleme pe care le discuţi, de obicei, la o bere”, declara Mimi Brănescu în 2009.

Spectacolul FLORI, FILME, FETE SAU BĂIEŢI durează o oră şi 15 minute şi este nerecomandat minorilor cu vârsta sub 16 ani.

Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, la ora 19:00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă spectacolul GENIUL CRIMEI de George F. Walker, regia: Radu Horghidan, scenografia: Daniel Divrician. Spectacolul a avut premiera luna trecută.

În distribuţie: Ştefan FORIR (Rolly), Răzvan CLOPOŢEL (Stevie), Elena GHINEA (Shirley), Oana MOGOŞ (Amanda) şi Ionuţ MOLDOVEANU (Phillie).

Autorul piesei este dramaturgul şi scenaristul canadian George F. Walker, care a debutat în 1971 şi a scris de atunci peste 30 de piese de teatru şi numeroase scenarii de film, radio şi televiziune. GENIUL CRIMEI face parte dintr-un ciclu de şase piese pe care le-a publicat în anul 1997 sub titlul general „Suburban motel”. În toate cele şase piese, acţiunea se petrece într-o cameră de motel.

În GENIUL CRIMEI, Rolly şi Stevie, doi infractori mărunţi, dar cu principii, au o misiune simplă – să incendieze un restaurant. Însă, pentru că sunt împotriva violenţei de orice fel, ei schimbă planul în timpul loviturii. Ce poate merge prost de aici înainte?

Regizorul spectacolului, Radu Horghidan, spune că, dincolo de numeroasele teme abordate în piesă, textul vorbeşte şi despre infantilizarea aşa-numitei generaţii Y.

„GENIUL CRIMEI de George F. Walker a prezentat pentru mine şi pentru echipa artistică o bună oportunitate să ne jucăm cu un text care apelează la tipologii regăsite în societatea americană, pe care le-am tratat cu propria noastră înţelegere asupra lor, fără să încercăm să devenim americani. Nu am abordat textul într-un mod realist. Piesa este o comedie neagră, pe care noi o tratăm atât cu detaşare, cât şi cu maxim de implicare în jocul propus de dramaturg. Pentru mine, textul vorbeşte şi despre infantilizarea unei generaţii, generaţia mea, a milenialilor, şi am abordat totul cu o doză de ironie, dar şi de compasiune şi umor”, spune regizorul.

Spectacolul GENIUL CRIMEI durează o oră şi 40 de minute şi este nerecomandat minorilor cu vârsta sub 16 ani.

Duminică, 7 noiembrie 2021, la ora 19:00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă spectacolul SOACRA CU TREI NURORI după povestea cu acelaşi titlu a lui Ion Creangă, adaptarea şi regia: Dan Mirea, scenografia: Daniel Divrician, coregrafia: Elena Anghel. Spectacolul a avut premiera în iunie 2019.

În distribuţie: Carmen ALBU (Aftimia), Svetlana FRIPTU (Maranda), Mihaela LECCA-GOREA (Anica), Aureliu BATCĂ (Constantin), Cristina UJA-NEAGU (Floarea), Vlad AJDER (Culai), Valeria TABAN (Agripina), Adelin ILIE (Gheorghiţă) şi Lică DĂNILĂ (Popa Leapşă).

Instrumentişti: Tamara MANEA (vioară), Doru ROŞCA (saxofon), Vasile SAVIN (tobă) şi Ionuţ DONOSE (acordeon).

Spectacolul este o adaptare a poveştii „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, apărută în 1875. Este anul în care Creangă îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, pe atunci revizor şcolar la Iaşi şi Vaslui, cu care se împrieteneşte şi la îndemnul căruia scrie cele mai importante opere ale sale.
Povestea lui Creangă, adaptată pentru scenă şi montată cu meşteşug de regizorul Dan Mirea, un împătimit al umorului popular, expune spaţiul rural românesc şi vulnerabilităţile sale – „castele” săteşti, căsătoria ca mijloc de sporire a averii, autoritatea părintească -, precum şi conflictul dintre vechi şi nou.

„Această mamă are trei fii pe care îi educă în felul ei. Încearcă să le determine viitorul şi să le formeze personalitatea în funcţie de reperele ei de viaţă. Feciorul cel mic face legătura dintre gândirea nouă şi mentalitatea veche la ţară, în care lucrurile erau impuse de multe ori încă de la naşterea copiilor. Acest text cred eu că are profunzime şi pentru faptul că trezeşte un semnal de alarmă în lumea mai puţin educată a satului, în care aceste practici încă există, chiar dacă suntem în secolul al XXI-lea. Sigur, nu sub forma asta abruptă, brutală. Dar ea există ca mentalitate şi se perpetuează din generaţie în generaţie. La ţară încă există mentalitatea că, dacă eşti bogat, trebuie să te căsătoreşti cu una bogată. Că, dacă părintele îţi spune ce trebuie să faci, nu trebuie să ieşi din cuvântul lui, pentru că el este cel care ţi-a dat viaţă şi el îţi dă şi sens”, declară regizorul Dan Mirea.
Spectacolul durează o oră şi 45 de minute.

Biletele pot fi cumpărate de pe platforma online bilete.fanitardini.ro sau de la Agenţia Teatrală. Informaţii şi rezervări: 0758 049 850.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă spectacole în condiţii de siguranţă sanitară, în conformitate cu reglementările în vigoare: Sala de Spectacole este dezinfectată cu dispozitive certificate DEKRA, gradul de ocupare este de 30% din capacitatea normală, locurile sunt distanţate, iar triajul epidemiologic, purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi păstrarea distanţei faţă de ceilalţi sunt obligatorii pentru public şi pentru personalul de sală. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Spectatorii trebuie să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală cu Certificatul Digital al Uniunii Europene privind COVID, care poate fi obţinut de pe https://certificat-covid.gov.ro/.