5 mai 2024

11 inculpaţi, cercetaţi într-o cauză privind infracţiunii de contrabandă cu ţigarete

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La datele de 06 şi 08.11.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reţinerea a 11 inculpaţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă, luare de mită, în formă continuată, complicitate la contrabandă asimilată şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

S-a reţinut că, în anul 2022, şase dintre inculpaţi, au constituit, pe criterii familiale, un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigarete.

Membrii grupului infracţional, sub coordonarea unuia dintre inculpaţi şi având sarcini stabilite de acesta au achiziţionat ţigarete de contrabandă din Ucraina, pe care le-au transportat, distribuit şi comercializat preponderent stradal, în mai multe localităţi din judeţele Hunedoara şi Alba, preţurile pentru un pachet variind între 8 şi 14 lei, în funcţie de sortiment şi cantitatea achiziţionată.

Din cercetările efectuate a mai rezultat faptul că alţi patru inculpaţi, neafiliaţi grupului infracţional, au comercializat în mod repetat, ţigarete de contrabandă, provenite din spaţiul extracomunitar.

În aceeaşi cauză, se efectuează cercetări cu privire la un inculpat, agent de poliţie, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (41 de acte materiale), complicitate la contrabandă asimilată şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, constând în aceea că, în perioada 2018 – 06.11.2023 a primit în mod direct, sume de bani cuprinse între 500 de lei şi 2000 de lei în schimbul cărora a oferit protecţie unor persoane implicate în activitatea ilicită de contrabandă cu ţigări, furnizându-le informaţii despre efectuarea unor percheziţii, dispunerea de măsuri preventive sau acţiuni de control ce urmau a se desfăşura la operatori economici din zona Văii Jiului.

La data de 06.11.2023, a fost prins în flagrant în timp ce a primit mită suma de 1000 de lei în scopurile menţionate.

În ziua de 07.11.2023, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile.

Tot în cursul zilei de ieri, au fost puse în aplicare 56 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Hunedoara şi Alba fiind identificate şi ridicate 60.000 de ţigarete, 56 de telefoane mobile şi 30 de cartele telefonice, sumele de 19.650 lei şi 2.570 euro, precum şi alte mijloace de probă.
Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Hunedoara, cu propunerea de arestare pentru o perioadă de 30 de zile a celorlalţi 10 inculpaţi cercetaţi în cauză.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.

Acţiunea s-a realizat cu sprijinul poliţiştilor Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Cluj-Napoca şi Oradea, precum şi al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

La activităţi au participat şi jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum şi de prezumţia de nevinovăţie. Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara