5 mai 2024

AUR: Opţiunea Preşedintelui de a lua apărarea necondiţionat părţii ucrainene într-o controversă care implica interesele României este de neacceptat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alianţa pentru Unirea Românilor respinge şi condamnă cu fermitate discursul iresponsabil al Preşedintelui Klaus Iohannis despre situaţia Canalului Bâstroe.

Opţiunea Preşedintelui de a lua apărarea necondiţionat părţii ucrainene într-o controversă care implica interesele României este de neacceptat şi nu poate rămâne fără urmări. Îi cerem lui Klaus Iohannis să facă publice argumentele şi dovezile care îl îndreptăţesc să îşi atace conaţionalii şi să contrazică opiniile pertinente exprimate chiar şi de cei mai moderaţi politicieni români.

Klaus Iohannis îşi permite să enunţe în spaţiul public un lucru de o gravitate extremă atunci când recomandă să aşteptăm cuminţi concluziile unor aşa-zişi specialişti cu privire la lucrările pe care partea ucraineană le execută pe Canalul Bâstroe. Preşedintele unui stat membru NATO afirmă că nu are cunoştinţă despre ce se întâmplă la frontiera românească a alianţei, într-o zonă de conflict militar în care este implicată o mare putere nucleară.

Opţiunea preşedintelui de a se exprima – cu obişnuita întârziere – pe tema lucrărilor de adâncire a Canalului Bâstroe este cu atât mai curioasă cu cât chiar partea ucraineană a recunoscut cu acelaşi ton sfidător cu care ne tratează de peste 30 de ani că a depăşit cu mult adâncimea acceptată, de 3,9 metri, şi a ajuns deja la o cotă de 7 metri pe traseul navigabil.

Un lucru este perfect adevărat în discursul Preşedintelui Klaus Iohannis: aşteptam, cu toţii, opinia unor specialişti. Avem nevoie urgentă de profesionişti în diplomaţie, apărare, securitate, administraţie şi guvernare. Promiscuitatea şi diletantismul coaliţiei moşite de domnul Iohannis produc efecte dezastruoase, de la criză economică tot mai greu de suportat şi până la atitudinea slugarnică asumată în relaţiile internaţionale.

Nu primim sfaturi şi nu acceptăm lecţii de bună purtare de la un personaj care a ratat cu brio toate obiectivele minimale pe care i le-ar fi impus funcţia pe care o ocupă astăzi. Suntem mai determinaţi ca oricând să dăm României din 2024 un preşedinte demn, competent şi patriot, care să repare toate relele produse de acest mărunt funcţionar al birocraţiei europene ajuns din greşeală în cea mai importantă funcţie din Statul Român.

Departamentul de comunicare al Alianţei pentru Unirea Românilor

Comunicat de presă – Alianţa pentru Unirea Românilor