5 mai 2024

Bonsai – copaci la tavă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Așa se traduce cuvântul bonsai: copac la tavă. Dintr-o plantă pe care Natura a croit-o după un tipar generos, se obține o miniatură, un bibelou viu. Chinezii au creat această artă, japonezii au desăvârșit-o, iar tu o poți aplica la tine acasă.

Cum să îți ”fabrici” bonsaiul te învață dr. ing. horticultor Eugenia Niță de la Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” a Universității din București.

Botaniștii și horticultorii clasifică bonsaii după mai multe criterii. Pe tine te intersează însă cel mai simplu criteriu: locul unde se dezvoltă bine un bonsai – în interior sau afară.

Bonsaii de interior – creația specialiștilor

Bonsaii de interior pot fi obținuți din aproape orice specie, mai puțin cele care nu au trunchi lemnificat (cactuși, begonii, bromelii etc.) și sunt ceva mai pretențioși decât bonsaii de exterior: vor lumină, dar să nu îi ardă soarele amiezei, nu le place să-i tragă curentul, pământul trebuie să se usuce bine între două udări, pământul ideal pentru ei este un amestec în părți egale de nisip, pământ de grădină și pământ de conifere, se înmulțesc prin butași.

Bonsaii de exterior pot fi creația ta

Acești bonsai sunt mai ușor de întreținut, pentru că stau bine mersi afară pe toată durata anului, acceptând să îi uzi ca pe orice altă plantă de grădină.Vara îi vei tunde de câte ori este nevoie. Pe perioada de vegetație vei fertiliza cu soluții pentru plante decorative prin frunze. Iarna îi vei lăsa afară, având însă grijă să învelești vasul ca să nu înghețe rădăcinile, ba chiar și planta, dacă se anunță geruri mari.

Cum îi formezi, pas cu pas

Pasul 1: mergi la pădure și alege, dintre puieții apăruți acum, primăvara, la poalele copacilor, un exemplar cât mai ramificat și, eventual, cât mai strâmb (la un bonsai forma neobișnuită dă tot șicul).

Pasul 2: plantează-l într-un ghiveci special de bonsai, gen tăviță, într-un amestec în părți egale de nisip, pământ de pădure și pământ de frunze sau de conifere, dacă ți-ai ales un bonsai din specie de conifere.

Pasul 3: alege un model de formare a coroanei – inspiră-te din cărțile de specialitate, de pe internet sau creează singur un model.

Pasul 4: pentru a înclina ramurile în poziția dorită, înfășoară-le cu sârmă. Dar ai grijă să nu strângi prea tare, ca să nu rănești planta.

Pascul 5: după circa un an, vei observa că bonsaiul a crescut, iar sârma tinde să intre în ramuri, împiedicându-le să se dezvolte și stricându-le aspectul. Scoate sârma, pentru că ramurile s-au fixat deja în poziția dorită.

Ca să rămână mic, pitic

Bonsaii, și cei de interior, și cei de exterior, trebuie să fie transplantați la fiecare doi ani, îndepărtând o treime din rădăcini (ca să își păstreze talia redusă). Dacă îți procuri substanțe retardante (care stopează creșterea), le poți folosi cu încredere.

Prețul succesului: după 10 ani de muncă asiduă vei putea, în sfârșit, să te bucuri de bonsaiul tău.

Artă în procente

Bonsaii sunt 49% artă (au forma imaginată de cel care îi creează), 49% muncă și cunoștințe de horticultură și 2%… cruzime: practic sunt niște ființe chinuite, pe care nu le lăsăm să se dezvolte după cum le-a creat Natura.

 

Articol de Gabriela Boceanu

Foto: pixabay