5 mai 2024

Elveția înregistrează temperaturi mai scăzute primăvara decât iarna

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Coridorul adânc de joasă presiune care se întinde din Scandinavia până în Alpi a adus în ultimele zile o masă de aer polar înghețat și umed spre Europa centrală. La altitudine, această masă de aer este chiar mai rece decât iarna. La radiosonda Payerne, la aproximativ 5.500 de metri deasupra nivelului mării, temperatura a fost de -35ºC luni și -33,1ºC pe 18 aprilie, cele mai scăzute valori din întreg sezonul rece din această iarnă. A treia valoare de -31,8ºC datează din 24 februarie.

Temperaturile au înghețat și în munții înalți. În Jungfraujoch (3.571 de metri), temperaturile medii zilnice s-au apropiat de -20ºC în ultimele zile. În Aiguille du Midi, în Franța vecină, nu a mai fost niciodată atât de frig de la începutul anului 2024. Luni, stația meteo situată la 3.850 de metri deasupra nivelului mării a înregistrat o temperatură de -23,3ºC.

Sondarile radio măsoară presiunea atmosferică, temperatura și umiditatea. Radiosonda, purtată de un balon meteorologic, înregistrează și poziția exactă a acestuia, permițând determinarea altitudinii, vitezei și direcției vântului. Datele astfel obținute sunt de mare importanță pentru predicția vremii și cercetarea climei.

Baloanele meteorologice sunt lansate de la stația de sondare Payerne de două ori pe zi. În plus, sunt efectuate studii speciale pentru a determina parametri suplimentari, cum ar fi concentrațiile de ozon sau aerosoli. Operatorii MeteoSwiss efectuează și zboruri de cercetare, cu mai multe sonde atașate aceluiași balon. În acest fel, valorile măsurate introduse pot fi comparate între ele, calitatea acestora poate fi verificată și urmărită.

În câteva zile temperatura a scăzut cu 20 de grade, a declarat săptămâna trecută un ziar elvețian. Cât despre zăpadă, în această primăvară s-au înregistrat 40 de centimetri de zăpadă, un record chiar și pentru iarnă. „Este surprinzător, dar nu excepțional.” Pe 17 aprilie 2005, pe înălțimile din împrejurimile orașului Lausanne erau între 40 și 50 de centimetri de zăpadă și între 10 și 20 de centimetri în oraș, spune și televiziunea elvețiană.

A consemnat Ciprian Pop