5 mai 2024

Cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi exploatarea cerşetoriei

Symbol of justice – Themis in the old university library.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 23.04.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au reţinut un inculpat (cu dublă cetăţenie moldovenească şi română), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi exploatarea cerşetoriei.

Cercetările efectuate au stabilit că începând cu luna decembrie 2023, acesta, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoane vătămate majore cu infirmitate fizică permanentă la nivelul membrelor inferioare a exploatat-o prin obligare la practicarea cerşetoriei în folosul său.

Victima a fost adăpostită într-un sat din judeţul Suceava, de unde era transportată în zone aglomerate situate în diverse localităţi din acest judeţ şi cele învecinate (Botoşani şi Neamţ) pentru a obţine venituri mari din practicarea cerşetoriei. Sumele de bani rezultate din activitatea infracţională au fost însuşite integral de inculpat.

Din investigaţiile efectuate a mai rezultat că în perioada 2004 – 2019, persoană vătămată a fost exploatată în acelaşi mod şi pe teritoriul Republicii Moldova, autorităţile judiciare din această ţară efectuând urmărirea penală faţă de mai mulţi suspecţi, membrii ai aceleaşi familii, din care face parte şi inculpatul cercetat în prezenţa cauză.

La data de 18.04.2024 a fost încheiat un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă între România şi Republica Moldova iar la data de 23.04.2024, au fost puse în aplicare mandate de percheziţie domiciliară, atât pe raza judeţului Suceava, cât şi a raionului Nisiporeni.

La efectuarea percheziţiilor în locaţiile din România au asistat doi ofiţeri de investigaţii din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii – Centru pentru Combaterea Traficului de Persoane din Republica Moldova, iar la cele desfăşurate pe teritoriul statului vecin la locuinţele suspecţilor, au participat doi poliţişti din cadrul B.C.C.O. Suceava.

La data de 24.04.2024, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, a dispus arestarea preventivă a inculpatului reţinut, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Suceava.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul EUROJUST şi SELEC.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava

Sursa foto Pixabay