5 mai 2024

Editura săptămânii: „Secretele succesului” de Dale Carnegie

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Considerată decenii la rând biblia relațiilor interumane, celebra carte a lui Carnegie, „Secretele succesului” reapare acum, într-o nouă ediție, nici nu mai știm a câta, datorită fiicei autorului. De fapt, este vorba de o ediție actualizată, adaptată noii generații de lideri și provocărilor pe care trebuie să le înfrunte în prezent.

Donna Dale Carnegie – scriu editorii –  continuă opera tatălui său, care avea el însuși obiceiul de a-și revizui lucrările, având grijă în același timp să nu altereze spiritul cărții clasice. Volumul păstrează structura, renumitele principii, echilibrul dintre teorie și anecdote, ritmul antrenant. Parfumul de epocă transpare în locurile potrivite, la fel ca umorul mucalit și inconfundabila filozofie de viață. Așa cum au observat mulți cititori, invitația de a-i „influența“ pe oameni din titlul original nu se referă la manipulare, ci la o modalitate de a-i câștiga zâmbindule, fiind politicos, sincer și empatic. Aceste idei profund umane se regăsesc în ediția de față.

Dale Carnegie (pe numele real Dale Carnagey) s-a născut pe 24 noiembrie 1888 în Missouri și s-a stins din viata pe 1 noiembrie 1955, la Forest Hills, New York. Este considerat cel mai mare autor de literatură motivațională al secolului XX. După absolvirea facultății, vinde cursuri prin corespondență în Nebraska și obține câteva roluri ca actor la New York, fărp mare succes. In 1912, este angajat de Young Men Christian Association să predea cursuri pentru adulți si descoperă, accidental, o metodă prin care poate diminua teama celor care vorbesc in fața unui public numeros. Astfel incepe faimoasa cariera de orator si autor de mare succes a lui Dale Carnegie.
In următorii doi ani, Carnegie își rafinează cursul, venind în întâmpinarea dorinței americanului mediu de a-și consolida încrederea in sine. Își schimbă numele din Carnagey în Carnegie, fapt ce se va dovedi o idee de marketing inspirată. Incepe să publice diverse articole in care-și prezintă in mod sistematizat ideile; în 1926, acestea vor fi adunate intr-o carte despre vorbirea in public.
In 1936, Dale Carnegie publică Secretele succesului, cartea de față, care a înregistrat un succes răsunător. De-a lungul anilor, aceasta lucrare s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare, a fost tradusă in toate limbile de circulatie internationala, iar in romaneste a aparut la Curtea Veche Publishing pentru prima dată în anul 1997.

Volumul de faţă a ajuns, cu timpul, să fie cea mai vândută carte motivaţională publicată vreodată.

Ce îşi doresc oamenii? De cele mai multe ori, este vorba despre o carieră ascendentă, prieteni de încredere, o familie iubitoare sau un trai decent. Oricât de personale ar fi motivele pentru care un om îşi doreşte ceva anume, metodele prin care îşi poate atinge obiectivul sunt general valabile. Iar metodele din cartea de faţă au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Sfaturile lui Dale Carnegie vă arată cum să deveniţi un interlocutor agreabil, de ce e bine să faceţi complimente dezinteresate, când e cazul să vă retrageţi dintr-o dispută, ce anume trezeşte dorinţa de cooperare a partenerilor, cum să faceţi o bună impresie de la prima întâlnire, cât de important e zâmbetul, prin ce strategii vă puteţi autopromova în ochii celorlalţi, în ce fel puteţi adresa critici fără să provocaţi resentimente, de ce e recomandat să vă admiteţi propriile greşeli înainte de a le face reproşuri altora, cât de adevărat e proverbul care spune că „vorba dulce mult aduce“, cum să răspundeţi la plângerile altora, unde se termină sinceritatea şi începe brutalitatea, de ce nu funcţionează pe termen lung strategia de a da ordine, cum să vă ajutaţi ajutându-i pe ceilalţi — şi multe altele.

Dale Carnegie = Cecretele succesului. Cum să-ți faci ăprieteni și să devii influent. Prefață de Donna Dale Carnegie. Traducere din limba engleză de Ioana Manolache, Editura Curtea Veche. 282 pag.