27 mai 2022

George Enescu şi Sibiul: 1921-2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul acesta sărbătorim 140 ani de la naşterea lui George Enescu, dar şi un secol de la primul succes enescian la Sibiu. Într-un arc peste timp, ne bucurăm să găzduim Festivalul Internaţional „George Enescu” la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, în perioada 3-16 septembrie.

La deplină maturitate creativă, George Enescu „descăleca” în glorie la Sibiu, un oraş al muzicii de care avea să devină legat spiritual pentru totdeauna. „Celebrul artist George Enescu vine la Sibiu, pentru un concert de vioară. Toate concertele sale, date în Paris şi în alte mari oraşe europene, au dovedit genialitatea marelui nostru artist. Sibienii cari apreţiază muzica, nu vor pierde ocazia de-a asculta arta miraculoasă a neîntrecutului măestru, care a publicat numeroase compoziţii de simfonii, sonate, rapsodii, poeme, variaţiuni, melodii ş.a. Enescu a început să compună de timpuriu, dela vârsta de 16 ani, (acum e de 42 de ani). A studiat în conservatorul din Viena şi Paris; a fost elev al lui Hellmesberger, Faure şi Massenet. Este adept al şcoalei moderne franceze”, menţiona „Telegraful Român” înaintea primului concert, susţinut de Enescu pe 13 mai 1921, la Sala Urania. „O lume numeroasă şi aleasă”, printre care se aflau mitropolitul Ardealului, IPS Nicolae Bălan, ofiţeri superiori sau deputaţi sinodali a venit să-l admire pe „marele măestru al vioarei” care cucerea definitiv Sibiul. „Primit cu omagii, maestrul care este astăzi o glorie strălucită şi în străinătate, a executat, în mijlocul unor aplause frenetice, programul alcătuit din compoziţiile geniilor muzicale. Interpretarea splendidă, în stil francez, distins prin claritate şi fineţă desăvârşită, a format pentru Sibiul cunoscător de muzică un eveniment artistic de întâiul rang. Ni s’a dat o seară de sărbătoare, în care sufletele ascultătorilor au fost transplantate în plaiurile, unde „totu-i vis şi armonie”…”, titra gazeta sibiană, cu entuziasm, în următoarea ediţie.

George Enescu a revenit la Sibiu în 1926, când a acompaniat-o pe „Privighetoarea Ardealului”, Veturia Ghibu, apoi în 1928 şi din nou în decembrie 1930, împreună cu pianistul I. Dobrogeanu-Gherea. „Sibiul muzical are nouă ocaziune de-a se delecta în cântul de cea mai înaltă valoare a neîntrecutului nostru artist care interpretează atât de minunat operele geniilor muzicale”, scria, pe atunci, „Telegraful Român”.

Un popas foarte important la Sibiu s-a petrecut în 1942, când marele muzician a primit titlul de membru de onoare al Reuniunii de Cântări „Gheorghe Dima”. „Prezenţa în sala arhiplină a tuturor reprezentanţilor societăţii şi intelectualităţii româneşti, de la octogenara doamnă Minerva Brotte () până la neobicinuit de numerosul tineret, a distinşilor reprezentanţi ai concetăţenilor noştri germani, iubitori de muzică, îi vor fi dovedit din nou dragoste şi recunoştinţă adâncă ce i-o poartă publicul din Ardeal”, consemna Lucia Cosma, în cronica publicată pe 2 mai 1942 în „Ţara”. Decana muzicală a Sibiului îl considera pe Enescu „genialul fiu al ţării noastre – cel mai cult, cel mai muzical, cel mai dăruit artist din lume”.

Legătura Sibiului cu geniul enescian este la fel de puternică în 2021. Vineri, 3 septembrie, am avut onoarea să urmărim în deschiderea Festivalului Enescu la Sibiu spectacolul „Viaţa pasională a lui Claude Debussy” – o trecere prin momentele cheie din viaţa tumultoasă a marelui compozitor, pusă în scenă prin momente intense de narare, alternate cu pasaje muzicale evocatoare, ce au pătruns dincolo de cuvinte. Întreaga distribuţie şi-a adus aportul într-un mod remarcabil: actorul legendar Robert Powell, actriţa Rohan McCullough şi muzicienii Clive Conway la flaut şi Nathan Tinker la pian. Tot în cadrul Festivalului Enescu la Sibiu, astăzi, 5 septembrie, începând cu ora 19:00, Camerata Regală va evolua sub bagheta dirijorului Constantin Grigore. Alături de Camerata Regală ne vom bucura şi de prezenţa violoniştilor Simina Croitoru şi Shlomo Mintz, considerat unul dintre cei mai importanţi violonişti ai timpului nostru, apreciat pentru muzica sa impecabilă, versatilitatea stilistică şi tehnica superioară.

Recitalurile din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” la Sibiu sunt organizate de către Asociaţia Culturală Play şi sunt co-finanţate de Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, AFCN.

Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Sibiu, Metropolis, Con-A, Print Atu, Crama La Salina, Kulinarium.
Autoklass/Mercedes-Benz asigură mobilitatea pentru Festivalul Enescu la Sibiu.