5 mai 2024

Israelul îi investighează pe cei care au speculat la bursă chiar înainte de 7 octombrie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Israelul investighează speculatorii care dețineau informații privilegiate despre… începutul războiului din Gaza pe 7 octombrie și au folosit informațiile pentru a profita de pe urma modificărilor prețurilor acțiunilor.

În jargonul pieței bursiere se numesc „operațiuni scurte”: speculatorii așteaptă ca prețul unei acțiuni să scadă, să-l răscumpere la un preț mai mic și să facă profituri.

Cercetările profesorilor Robert Jackson de la Universitatea New York și Joshua Mitts de la Universitatea Columbia au constatat vânzări semnificative de acțiuni înainte de atac.

„Cu zile înainte de atac, operatorii păreau să anticipeze evenimentele care vor urma”, scriu ei. Tranzacționarea acțiunilor „a crescut brusc și semnificativ” pe 2 octombrie, potrivit datelor Autorității de Reglementare a Industriei Financiare.

„Chiar înainte de atac, vânzările în lipsă ale activelor israeliene la Bursa de Valori din Tel Aviv (TASE) au crescut dramatic”, scriu ei în raportul lor de 66 de pagini. Autoritatea de Reglementare a Piețelor Financiare este la curent cu chestiunea, care este investigată.

Cercetătorii concluzionează că înainte de 7 octombrie, vânzarea în lipsă „depășea vânzările în lipsă care au avut loc în timpul multor alte crize”.

Aceasta include recesiunea care a urmat crizei financiare din 2008, războiului Israel-Gaza din 2014 și pandemiei „covid”. Anchetatorii susțin că pentru Leumi, cea mai mare bancă din Israel, 4,43 milioane de acțiuni noi vândute în lipsă între 14 septembrie și 5 octombrie au generat profituri de 3,2 miliarde de șekeli (862 milioane de dolari) din comerțul speculativ.

„Deși nu vedem o creștere generală a vânzărilor în lipsă a companiilor israeliene pe piețele bursiere din SUA, vedem o creștere bruscă și neobișnuită, chiar înainte de atacuri, a tranzacționării opțiunilor de risc pe termen scurt asupra acestor companii, care expiră imediat după atacuri”, spun ei.

Foto: pixabay

Ciprian Pop