5 mai 2024

„unde este război, sunt bani de făcut”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unde este război, circulă bani, ce altceva mai contează pentru unii?

Speculatorii nu pierd timpul și recomandă cumpărarea de acțiuni ale companiilor furnizoare de război. Reînarmarea este o afacere gigantică. Luni, Seth Seifman, de la banca JP Morgan, a recomandat cumpărarea de acțiuni ale Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-35 pe care Israelul le folosește în atacurile sale criminale. El a stabilit cel mai mare preț pentru acțiuni.

JP Morgan deține 355 de milioane de dolari în acțiuni Lockheed Martin, din care aproximativ o treime le-a cumpărat în al patrulea trimestru al anului trecut.

„Lumea este periculoasă și, deși aceasta nu este o condiție suficientă pentru ca acțiunile de apărare să funcționeze mai bine, este o potențială sursă de sprijin, mai ales atunci când nu au suficientă participare”, a scris el.

Banca britanică de investiții Liberum Capital este, de asemenea, optimistă cu privire la viitorul acțiunilor companiilor de arme. „În cazul nostru de bază, în care Israelul ripostează, dar într-un mod limitat pentru a preveni escaladarea conflictului, acest lucru ar putea duce la o corecție de 5-10% a pieței de valori, precum și la o nouă creștere a dolarului american.”  „Câștigătorii evidenti pe termen scurt vor fi stocurile de petrol și gaze, precum și companiile de apărare”.

După cum a scris jurnalistul financiar Jacob Wolisnky într-o recenzie recentă a alegerii acțiunilor de apărare, „unde este război, sunt bani de făcut”. Cel puțin un membru al Congresului este de acord. Congresmanul Kevin Hern a dezvăluit ieri că, pe 29 martie, a cumpărat acțiuni ale Lockheed Martin.

Lockheed Martin a jucat un rol major în bombardarea și invazia Israelului în Gaza, producând rachete Hellfire, furnizând avioane de transport și avioane de luptă F-16 și F-35. Lockheed Martin a fabricat racheta care a lovit jurnaliştii pe 9 noiembrie în Gaza.

Industria de apărare și finanțatorii ei susțin public că îndeplinesc doar ordinele guvernului Statelor Unite. James Taiclet, șeful Lockheed Martin, a spus odată: „De noi depinde să facem ceea ce ni s-a cerut și pur și simplu încercăm să o facem într-un mod mai eficient, iar acesta este rolul nostru”. La urma urmei, guvernul SUA – nu Lockheed Martin – a venit în apărarea Israelului și a interceptat majoritatea rachetelor iraniene.

Companiile de arme modelează activ politica externă a SUA prin lobby și contribuții la campanie. Adesea, industria militară este cea care creează cerere, punând presiune asupra guvernului Statelor Unite și făcând presiuni pentru vânzarea anumitor arme.

Anul trecut, Lockheed Martin a cheltuit mai mult de 14 milioane de dolari pentru lobby-ul Congresului. Cele trei companii care au făcut lobby cel mai mult pe versiunea Camerei a proiectului de lege anual pentru politica de apărare sunt RTX (cunoscută anterior ca Raytheon), Lockheed Martin și General Dynamics. În timpul ciclului electoral din 2022, Lockheed Martin a contribuit cu aproape 4 milioane de dolari candidaților politici.

Avionul de luptă F-35 proiectat și fabricat de Lookheed Martin va costa acum Pentagonul mai mult de 2 miliarde de dolari, dar prețul exorbitant nu a rezolvat problemele de întreținere care afectează aeronava.

În raportul său de anul trecut, Lockheed Martin a scris că „schimbările în prioritățile guvernului SUA sau întârzierile sau reducerile de cheltuieli ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra afacerii noastre”. Alegătorii se pot teme că Statele Unite vor fi atrase într-un război în Orientul Mijlociu. Dar, pentru companiile de apărare și pentru acționarii lor, afacerile merg din ce în ce mai bine…

Aș dori să închei acest scurt articol cu un citat de deosebită actualitate astăzi, la mai bine de 40 de ani de cand a fost spus….”Aceasta în­seamnă, spunând lucrurilor pe nume, renunţând la orice iluzie de­şartă, că se menţine încă pericolul unui nou război nuclear, care s-ar transforma, inevitabil, într-un holocaust nuclear la scară planetară”, avertiza Nicolae Ceauşescu si îi dau dreptate.
A consemnat Ciprian Pop