26 aprilie 2024

ADJUD: Festival de teatru, film si muzica dedicat iubitului actor Ion Dichiseanu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un eveniment în prezenta familiei, a prietenilor si colegilor de scena

Primaria Municipiului Adjud si Casa de Cultura „Tudor Vornicu” Adjud, alaturi de Asociatia Artis, asteapta publicul adjudean la prima editie a Festivalului de Teatru, Film si Muzica „Ion Dichiseanu”, ce va avea loc în perioada 20-22 mai 2022, la Adjud.

La un an de la decesul marelui actor Ion Dichiseanu, familia, prietenii de scena, apropiatii si colaboratorii se vor întâlni la Casa de Cultura „Tudor Vornicu”, pentru un eveniment In memoriam.

Organizatorii anunta un festival unic, dedicat în exclusivitate marelui actor, pentru talentul deosebit prin care a dat viata personajelor interpretate în filme, dar si pe scena.

Programul festivalului va fi completat de proiectii de film în care actorul a jucat, spectacole de muzica si teatru, lansari de carte si CD, expozitii de fotografie, adresate publicului de toate vârstele.

În prima zi de festival, pe scena Casei de Cultura din Adjud vor urca artisti si actori din distributia spectacolului de teatru „Amadeus” cu Claudiu Bleont (regia Toma Enache) – Ateneul National din Iasi.

În cea de-a doua zi, actorii Teatrului Nottara Bucuresti vor urca pe scena din Adjud cu spectacolul de teatru „Aici nu-i de joaca” cu Victoria Cocias si Catrinel Dumitrescu (regia Catrinel Dumitrescu). De asemenea, va fi jucat si spectacolul „Anatomia unui cliseu” cu Crina Matei, Ana Maria Ivan si Nicolae Dumitru (regia Chris Simion Mercurian) – Teatrul Stela Popescu.

În încheierea festivalului, publicul va putea participa la un spectacol muzical unic, in memoriam Ion Dichiseanu, „Aminteste-ti clipa”, cu nume mari ale muzicii românesti: Gabriel Dorobantu, Paul-Surugiu Fuego, Simona Florescu, alaturi de fiica actorului, Ioana Dichiseanu.

„Ne bucura si ne onoreaza organizarea acestui festival în memoria iubitului actor Ion Dichiseanu. A fost invitat de multe ori la festivalul pe care îl organizam la Iasi, Serile Filmului Românesc, iar anul trecut, în luna august, am organizat un eveniment in memoriam. Continuam cu un nou proiect de anvergura, de data aceasta la Adjud, asa cum merita si cum, cu siguranta, i-ar fi placut sa se întâmple.

Aici am gasit deschidere si implicare din partea autoritatilor locale pentru sustinerea unui astfel de eveniment cultural. Împreuna cu familia acestuia si întreaga echipa am conturat trei zile pline de evenimente prin care publicul îl va cunoaste mai bine pe omul si actorul Ion Dichiseanu. Asociatia Artis îsi doreste ca acest eveniment pe care îl produce sa devina o traditie”, spune Andrei Giurgia, Managerul festivalului.

„Festivalul de arta „Ion Dichiseanu”, prin care onoram memoria marelui nostru actor, va contura profilul cultural al municipiului nostru, asigurând Adjudului un loc de cinste pe harta culturala nationala prin valori precum calitatea si diversitatea actelor artistice. Îmi doresc ca acest festival sa devina – si nu într-un timp foarte îndelungat – motorul unei schimbari culturale profunde, al unei renasteri culturale a orasului, dar si un vector de dezvoltare a orasului nostru si un contributor la economica locala”, subliniaza Florin Nechifor, Primarul Municipiului Adjud.

„Ion Dichiseanu a întrunit toate calitatile unui artist desavârsit pentru a fi iubit si în muzica, teatru si în film. Prin greutatile vietii, prin sufletul sau de copil si prin personalitatea sa vesnic optimista, a reusit sa se transpuna în fiecare rol al sau, în fiecare clipa daruita scenei, publicului. Astfel, si-a câstigat nemurirea.

Noi, familia si prietenii, îl iubim pe Ion Dichiseanu-omul. Publicul îl îndrageste pe el – artistul. Noi toti, cei care îl iubim pe Ion Dichiseanu, ne bucuram sa îl omagiem si sa demonstram ca artistii nu mor. Artistii adevarati nu au voie sa fie lasati sa se stinga.

Asadar, festivalul Ion Dichiseanu vine ca o încununare a vietii petrecute pe scena pe care a iubit-o atât de mult si este ca un dar oferit publicului sau drag”, marturiseste Ioana Dichiseanu.

Intrarea la festival este libera, cu exceptia spectacolelor de teatru, în limita locurilor disponibile. Biletele pentru spectacolele de teatru se pun în vânzare începând cu data de 4 mai 2022, la casieria Casei de Cultura „Tudor Vornicu” Adjud (program luni-vineri 09.00-12.00 si 17.00-19.00, sâmbata 09.00-12.00).

DESPRE ION DICHISEANU

Marele actor român a avut numeroase roluri în teatru, zeci de aparitii la teatru TV si teatru radiofonic, dar si pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

A aparut în spectacole de teatru pe scenele teatrelor din Botosani si Galati, si a avut nenumarate roluri puse în scena la Teatrul Nottara. Aici a aparut în foarte multe piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind „Micul infern”, în care a jucat alaturi de Silvia Dumitrescu Timica, Lucia Muresan si Stefan Radoff.

Debuteaza pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclee”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competitia oficiala a Festivalului de la Cannes din acel an.

Ion Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum: „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1966), „Batalie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Nastase, 1982) dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Muresan în 1976.

În 2015, a primit o stea pe Aleea Celebritatilor, în semn de pretuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului si filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evoca momente petrecute alaturi de celebra actrita si cântareata Sara Montiel.

În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Cariera” în cadrul celei de-a XI-a editii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelasi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevarul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului. La 27 martie 2019, Ion Dichiseanu a fost decorat, prin decret al presedintelui Klaus Iohannis, cu Ordinul National „Serviciul Credincios” în grad de Ofiter, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.

Detalii despre program si pe pagina de facebook Festivalul de Teatru, Film si Muzica „Ion Dichiseanu”

Sursa foto: B1TV